Аналітики розповіли редакції РБК, які криптовалюти залишаються недооціненими і зберігають великий потенціал зростання ціни. «Мінфін» виділив головне.

Лідери зростання

У 2020 році біткоїн залишається символом ринку криптовалют, однак не є лідером з точки зору дохідності. З січня BTC подорожчав на 46% і це значно слабкіше, ніж більшість інших монет. Наприклад, Ethereum за той же термін додав 170% вартості. Ключовою причиною такого зростання стали очікування поновлення блокчейна ETH до другої версії, яка введе можливість пасивного збільшення кількості монет шляхом стекінга.

C початку року значне зростання також показав токен біржі Binance (BNB) — 100%. Одним із драйверів подорожчання монети став її вихід на ринок децентралізованих фінансів (DeFi). Також торгова площадка надала клієнтам можливість вносити депозити у криптовалюті, щоб отримувати винагороду в інших монетах. В моменті річна дохідність від використання цього продукту досягала 1200%, але пізніше ставка знизилася в рази.

Найбільше зростання у 2020 році показали активи, що належать до DeFi-сектору безпосередньо. Наприклад, курс токена Chainlink з січня зріс на 450%, до $10, в серпні піднімаючись до $20. Схожу динаміку продемонструвала монета BAND. За той же період її курс зріс на 2900%, з $0,22 до $6,6, ненадовго досягаючи $17,6. Обидва проекти надають оракулів — продукти, що дозволяють відслідковувати курси криптовалют децентралізованими додатками.

Зростання в тисячі відсотків показали токени DeFi-майданчиків. Лідером за дохідністю в цій сфері є токен платформи Yearn Finance (YFI). Він був випущений 18 липня і на той момент торгувався на рівні в $32. Тепер актив коштує майже на 100 000% дорожче, $32 400, а в середині вересня ціна встановила максимум на позначці в $44 000.

Читайте також: Біткоїн для «чайників»: як за вечір освоїти криптовалюту

У що інвестувати

Є «ціла палітра» інструментів, в які можна інвестувати замість біткоїна, впевнений засновник платформи стабільних криптовалют STASIS Григорій Клумов. Як приклад він навів токен NEO, на блокчейні якого незабаром буде запущена власна DeFi-платформа. Інший варіант — монета YFI. Обидва активи мають середню ступінь ризику, інвестор повинен враховувати, що їх ціна може впасти до 50%.

З високоризикових, але цікавих з точки зору інвестиційної привабливості, DeFi-токенів Клумов назвав Balancer (BAL), Synthetix (SNX), REN (REN), Curve (CRV) та Aave (LEND). Їх курс є досить волатильним, але у вересні він скоригувався і тепер має гарні перспективи.

Натомість біткоїни зі середньостроковими цілями можна інвестувати в альткоїни, що входять до топ рейтингу криптовалют за капіталізацією, вважає трейдер і засновник Tradunity Дмитро Лавров. Коливання їх ціни будуть залежати від біткоїна, якщо він знову перейде у фазу зростання, альткоїни також подорожчають і принесуть ще більшу дохідність.

«Ethereum є першим альткоїном для додавання в інвестиційний портфель. Монета скоригувала минулий висхідний рух і готова до повернення до максимумів 2020 року і, можливо, їх оновлення. Монета виглядає сильною з боку технічного і фундаментального аналізу. Також інтерес викликають Binance Coin, EOS, вони знаходяться на прийнятних рівнях для відкриття довгих позицій», — поділився Лавров.

Найближчі перспективи

На горизонті найближчого року цікавими альткоїнами для інвестицій є представники топ-30 крипторинку, вважає провідний аналітик 8848 Invest Віктор Першиков. Наприклад, Ethereum. Перехід на версію 2.0 і розвиток протоколу Proof-of-Stake дозволить ціні значно подорожчати. Також драйвером її зростання може стати розвиток сектора DeFi, додатки якого переважно побудовані на базі ETH.

Цікавим Першиков також назвав токен біржі Binance (BNB). Він недооцінений учасникам ринку, хоча проект також почав виходити на ринок DeFi. 10 вересня компанія повідомила, що її блокчейн Binance Smart Chain (BCS) тепер може використовуватися різними проектами для запуску своїх додатків.

Першиков запропонував придивитися до криптовалюти VeChain (VET). Ця монета цікава з точки зору спільних партнерств і проектів з компаніями з класичного фінансового сектора. Інший варіант — токен компанії crypto.com (CRO). Ймовірно, він буде продовжувати дорожчати за рахунок збільшення клієнтської бази, розвитку мобільного додатку та екосистеми, що включає дебетові карти, які підтримують криптовалюту.

Окремо Першиков виділив токени DeFi-сектора LINK та UNI. Вони фундаментально і технічно здатні наступного року досягти нових історичних максимумів за рахунок чергового етапу еволюції «дохідного фермерства» і нового витка в розвитку децентралізованих додатків. Інший перспективний і недооцінений варіант — проект з однойменним токеном «0X», який може подорожчати в 2-3 рази у найближчий рік.

Першиков вважає, що момент для покупки даних криптовалюти настане у найближчі пару тижнів. З вересня ринок знаходиться в корекції. Вона навряд чи буде тривалою, і в 4 кварталі цифрові активи повернуться до зростання.

Читайте також: Чому біткоїн став популярнішим у 2020 році

Іншої точки зору дотримується приватний трейдер Олександр Бояринцев. У поточній ситуації, коли ринок DeFi вже достатньо зріс, в окремих випадках на 1000%, краще утриматися від покупок. В крайньому випадку можна купити індекс на DeFi-токени, такий варіант допоможе знизити ризики і обмежити збиток.

«Заходити на хвилі такого зростання не зовсім правильно. На початку жовтня буде зрозуміло, куди піде ринок, але корекції в будь-якому випадку не уникнути, це питання часу. Зараз вийшов з усього DeFi, спостерігаю за ситуацією», -розповів Бояринцев.

13 вересня колишній продакт-менеджер аналітичної компанії Messari Цяо Ван заявив, що DeFi-токени — це «інвестиційна можливість десятиліття». Не використати цей шанс все одно що не купити біткоїни у 2013 році або Ethereum у2015 році. Але Ван підкреслив, що в цій індустрії багато «сміття». Вкрай важливо обирати проекти, які розробляють реальний продукт і мають фундаментальний базис для зростання.