Що вказує на уповільнення економіки

Видання проаналізувало вісім економічних показників Китаю і звело їх в індикатор відновлення економіки країни.

З'ясувалося, що восени відновлення сповільнилося: за 7-бальною шкалою (де 7 — це високий зріст економіки, а 1 — мінімальний) влітку індикатор був близько 5, тоді як у вересні він упав до рівня 3.

Читайте також: Багатії вивозять золото з Китаю через нові китайські закони

Китайська економіка почала відкочуватися назад, вважають аналітики. Як пише Bloomberg, для більш стабільного відновлення економіки необхідний стрибок державних витрат на її підтримку, причому на широкому фронті.

У цілому відновлення характеризують як нерівномірне: з одного боку зростають обсяги виробництва, а з іншого — уповільнюється розвиток малих підприємств і знижується довіра малого бізнесу.

Читайте також: ВВП України в 3 кварталі скоротиться на 7% — аналітики

Нагадаємо

Пандемія коронавірусу вдарила по економіці Китаю раніше, ніж по інших країнах. Були введені жорсткі обмежувальні заходи. Через це в першому кварталі ВВП Китаю скоротився на 6,8% (р/р).

Однак і відновлюватися економіка КНР почала раніше, ніж в інших країнах. У кінці липня Fitch підвищило прогноз зростання китайської економіки на 2020 рік до 2,7% з очікуваних у червні 1,2%.

Читайте також: Світовий банк: відновлення світової економіки може зайняти 5 років

На частку КНР припадає 19% світового ВВП і 28% глобального виробництва. Довгий час країна була відповідальна за більш ніж 40% світового зростання. При цьому в останні роки Китай зіткнувся з уповільненням економіки.