1) Наближення кінця місяця і розрахунки з бюджетом. У компаній залишилося практично всього два дні до звітної дати і особливо відкладати свої ще незавершені господарські операції по кінцю місяця і третьому кварталу, а також розрахунки з державою по податках і зборах їм вже нікуди. Це простимулює збільшення активності на валютному ринку як з боку експортерів, так і імпортерів. За розрахунками «Мінфіну» 29 вересня обсяги торгів будуть перебувати у межах до $ 145-190 млн при здійсненні до 440-600 угод;

2) Поведінка Нацбанку, Укргазбанку і нерезидентів. Оперативний вихід НБУ з продажем долара вчора вранці із зазначенням бажаного для Нацбанку рівня котирувань 28,33 гривень, а потім активний продаж валюти на торгах Укргазбанком - швидко збив всі намагання продавців і спекулянтів в черговий раз підняти курс. При цьому регулятору навіть не довелося реально продавати валюту, бо фактично за нього це зробив держбанк. Тандем НБУ-Укргазбанк і в цілому ця тактика поки ефективна.Ми очікуємо продовження її використання і сьогодні в тому випадку, якщо виникнуть чергові спроби зіграти «на підвищення».

Відео: Чи буде долар дорожче 29 гривень і навіщо Нацбанк послаблює національну валюту

До головних потенційних порушників спокою сьогодні можна віднести як банки - спекулянти, так і нерезидентів та «дочок» іноземних банків. Попит на валюту з їх боку зараз виріс, що дозволяє продавцям активно намагатися розігріти курс. З огляду на, що отримані відшкодування ПДВ експортерами ще не витрачені - певна нестача пропозиції валюти ще буде присутня на міжбанку в найближчі дні і це працює проти гривні.

Додатковим фактором, який вплине на ресурсний і опосередковано валютний ринок - буде сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Після консультацій з первинними дилерами чиновники прибрали розміщення облігацій на 1330 днів і залишили до продажу тільки папери на 210,364 і 672 дні. Ми очікуємо, що основними покупцями облігацій у вівторок стануть держбанки і ключовим питанням для них залишиться прибутковість по запропонованих облігаціях. Зараз мінфінівці йдуть на деякі невеликі поступки в частині прибутковості по облігаціях і ринок сподівається на продовження цього процесу. Тим більше, що значні погашення облігацій кінця вересня, а також зростання соціальних виплат - тільки збільшують необхідність у держави в нових позикових коштах.

На готівковому ринку основна частина обмінників продовжить працювати зі спредом по долару у межах 15-25 копійок, але дещо скоротять спред по євро - до 20- 30 копійок. Як і вчора - при значних коливаннях євровалюти на зовнішніх ринках наші фінансисти будуть і сьогодні часто міняти свої цінники протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 29 вересня будуть у межах: долар - коридор 28,20 - 28,40 гривень, євро - коридор 32,79 - 33,20 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 28,00 - 28,41 гривень, євро 32,40 - 33,30 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 - 28,25 і продаж 28,32- 28,41 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20 - 28,29 гривень та продаж 28,32 - 28,35.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі