Долар по 30

«Ми бачили багато прогнозів про падіння гривні ще в липні, коли відбувалася зміна голови НБУ, однак цього не сталося. Тоді гривня теж послабилася, але вже у серпні повернулася до зміцнення. Тому повірте, у нас немає ніяких секретних документів чи домовленостей про долар по 30. В довгостроковій перспективі курс гривні буде формуватися під впливом фундаментальних чинників – динаміки експорту, імпорту, інвестицій», — зазначив Гелетій.

Читайте також: Аналітики розповіли, що очікує на гривню в жовтні

При цьому він підкреслив, що Нацбанк має ефективну комунікацій з Офісом президента.

Гелетей про курс в бюджеті-2020

Коментуючи заяву міністра фінансів Сергій Марченка, що закладений у проекті держбюджету-2021 прогноз середньорічного курсу 29,1 грн/$ був погоджений з НБУ, Гелетій наголосив: «Ця цифра взята з макропрогнозу Мінекономіки, і жодних форматів, процедур чи регламентів, згідно яких НБУ мав би її погоджувати, не існує». 

Позиція НБУ щодо курсу

«У цьому контексті можу сказати одне: у НБУ немає ніяких таргетів по курсу. Наша позиція – знову ж таки жодних таргетів по курсу та виключно рух in line з ринковими трендами. Загалом чим менше уваги до курсу, тим краще. Бо є значно важливіший показник – інфляція. Від нього залежить і купівельна спроможність громадян, і вартість кредитів для бізнесу та населення”, — сказав Гелетій.

Читайте також: Цінова «стеля» 28,50 грн/$: 6 чинників, що визначать курс цього тижня

»НБУ не буде жодним чином підтримувати чи-то девальваційний, чи-то ревальваційний рух курсу. Ми не збираємося заважати гривні рухатися у той бік, куди її будуть штовхати ринкові сили. Якщо гривня буде лише девальвувати, то про яку довіру до національної валюти можна говорити, чи варто тоді розраховувати на дедоларизацію і дешеві кредити? Це риторичне питання", — констатував заступник глави Нацбанку.

Піраміда ОВДП

Коментуючи ж заяви політиків, що на ринку ОВДП була сформована «фінансова піраміда», заступник глави НБУ розповів, що як в минулому заступник міністра фінансів був присутній на відповідному засіданні фінкомітету ВР, де обговорювалося це питання.

Читайте також: Як купити ОВДП і скільки на них можна заробити

«На мою думку, мої колеги якісно перевели дискусію у професійне русло та обґрунтовано пояснили, чому це не так», — резюмував Гелетій.