Нерезиденти продовжують скорочувати свою позицію в ОВДП, але треба розуміти що їх попит не перевищує половини середньоденного об’єму торгів міжбанківського валютного ринку. Нацбанк традиційно виходив з продажем на торги на 2-3 копійки вище ринкових, та після цього курс ще трохи зростав. Таким чином курс гривні дійшов до рівня 28,31 грн у п’ятницю. Якщо курс закріпиться у цьому діапазоні та не повернеться ниже 28,20 грн ми з високою долею вірогідності побачимо курс 30 грн за долар. В протилежному випадку відбудеться укріплення до 27,70-27,90 грн.

На поточному тижні багато що має буте вирішено, експортери можуть отримати відшкодування ПДВ і тоді попит на гривню помітно знизиться. При незмінному попиті на долар, по валютній парі долар/гривня ми побачимо подальше зростання до 28,45 грн, а по євро зростання до 33,20 грн.

У вівторок Мінфін України проведе аукціон розміщення ОВДП зі строком обігу 210,364,672 и 1330 діб. Попит на такі облігації зазвичай незначний, якщо тільки Мінфін не збільшить по ним дохідність. У пересічного громадянина може скластись уявлення, що Мінфін бере у борг занадто великі суми. По-перше, це внутрішній борг, з яким дуже рідко виникають проблеми. По-друге, що до зовнішіх боргів краще подивитись діаграмму погашення у 2020 року (у млрд грн):

Помісячний графік платежів у 2020 року за зовнішнього держборгу України. Джерело: mof.gov.ua

Найбільшу виплату цього року вже зроблено, до кінця року маємо об’їм платежів близько на 375 млн доларів. Для порівняння у вересні було виплачено 2,1 млрд доларів. Усього було виплачено 195,55 млрд грн. Зараз подивимося на графік погашення за період з 2022 по 2045 рік:

Графік погашення держборгу України з 2022 по 2045 рік. Джерело: mof.gov.ua

Найбільші платежі відбудуться у 2024 року, а в 2033 та 2024 роках об’їм платежів буде менше цьогорічних. З 2036 року боргове навантаження буде досить символічним, але треба враховувати можливі платежі по ВВП-варантам. Останні Мінфін почав викупати, за минулий тиждень їх курс знизився до 92,47% від номінальної вартості. Нагадаю, що у березні ми курс бачили на позначці 55% від номінальної вартості. Продовжуємо слідкувати за ходом торгів цієї бумаги, так як виплати по ним можуть суттєво збільшити боргове навантаження на бюджет.

Кредитно-дефолтні свопи( страховка за дефолт емітента) на середніх значеннях літа цього року.

Як ми бачимо, виплати за зовнішнім боргом не є надто високими та не несуть загрозу дефолту. Дана теза підтверджується графіком виплат до 2045 року та незалежною оцінкою вартості страховки від дефолту за зовнішніми зобов’язаннями. Поточна девальвація є частиною монетарної політики НБУ та має за мету підвищити надходження до бюджету від імпортного ПДВ для покращення показників виконання плану за доходами держбюджету.