Курсові коливання сьогодні протягом дня посиляться.

Ось основні причини зростання курсової волатильності:

1) Отримання минулого тижня основних сум відшкодувань ПДВ експортерами. Отримані від держави кошти знижують у них бажання щодо активного продажу валютної виручки і дозволяють експортерам «грати» спільно зі спекулянтами «на підвищення». Тим більше, що ринок поки налаштований на продовження девальвації гривні;

2) Наближення кінця місяця і бюджетні платежі у значної частини великих клієнтів. Завершення вересня та кінець третього кварталу не за горами і компанії будуть поспішати закрити свої основні розрахунки до звітної дати. Для цього у клієнтів залишається період понеділок- вівторок, тому що на останній день (а в цей раз це буде середа) великі компанії мають бажання вже бути закритими по своїх основних розрахунках по місяцю і кварталу. Це збільшить активність як покупців, так і продавців валюти 28 та 29 вересня. Тим більше, що у значної частини компаній ще до кінця місяця мають пройти розрахунки з державою за частиною податкових та інших платежів;

Відео: Чи буде долар дорожче 29 гривень і навіщо Нацбанк послаблює національну валюту

3) Активні покупки валюти іноземцями. Частина великих банків з іноземним капіталом вже помічені на ринку з купівлею валюти під репатріацію дивідендів, а нерезиденти продовжують виходити з українських гривневих облігацій, купуючи валюту за рахунок гривневих коштів від їх реалізації на вторинному ринку або після їх погашень. Це істотно грає проти гривні;

4) Поведінка Нацбанку і майбутній завтра аукціон з розміщення ОВДП. Завдяки діям НБУ з початку вересня гривні не давали істотно зміцнюватися навіть у моменти ситуативного перевищення пропозиції над попитом, а частково і підштовхували курс вгору. Це призвело до поступової зміни як настроїв самих учасників ринку, так і об'єктивного збільшення тиску на гривню та її плавної девальвації. Зараз Нацбанку доводиться гасити періодичні сильні сплески попиту за рахунок інтервенцій і швидше за все - ми і найближчим часом буде спостерігати виходи регулятора з інтервенціями з продажу долара в моменти пікових котирувань. «Допомагати» регулятору періодично стане і Укргазбанк, який часто продає в подібних ситуаціях валюту Нафтогазу за максимальними курсам на піку ажиотажа.

Завтрашній аукціон Мінфіну не особливо додасть великих обсягів нерезидентської валюти на торги, але з урахуванням того, що держбанки будуть знову активно закривати дірки бюджету через купівлю ОВДП - це відіб'ється на ресурсному ринку і опосередковано - в подальшому і на валютному.

Явно дозволить заробити сьогодні спекулянтам євро. Очікується виступ президента ЄЦБ Крістін Лагард на слуханні Європарламенту та пройде останній офіційний раунд переговорів про Brexit. Будь-які виступи глави ЄЦБ традиційно призводять до валютних ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках, що буде відображатися і на поведінці євро щодо гривні.

В цілому, на валютному міжбанку у понеділок збережеться залежність курсового тренда від дій і завдань великих гравців, а також поведінки Нацбанку.

На готівковому ринку обмінники працюватимуть у форматі «з обороту» і в основному встановлять спред по долару в межах 15-25 копійок, а по євро 20- 35 копійок. При значних коливаннях євро на міжнародних ринках власники українських обмінників будуть сьогодні часто змінювати свої цінники протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 28 вересня будуть у межах: долар - коридор 28,20 - 28,45 гривень, євро - коридор 32,71 - 33,15 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 28,10 - 28,50 гривень, євро 32,70 - 33,15 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 - 28,25 і продаж 28,29- 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,15 - 28,28 гривень та продаж 28,30 - 28,35.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі