Падіння ставок

«По депозитах, можливо, є невеликий потенціал для зниження. Вони ще до кінця не відіграли зниження облікової ставки до 6%. (...) У цілому по системі, думаю, є потенціал ще в 100 базисних пунктів (б.п.)», — сказав він.

Сологуб додав, що для річного гривневого депозиту діапазон зміни ставки варіюється від 5% в маленьких банках до 11% в іноземних.

Читайте також: Ставки по депозитах в гривні зрізав кожен шостий великий банк

Що з кредитними ставками

За його словами, у кредитних ставок теж є потенціал для зниження, однак головним стримуючим фактором для цього є cost of risk (плата за ризик).

«Механізм трансмісії — це те, що люди недооцінюють. В Україні ніколи таких ставок, як зараз, не було. По депозитах — точно, по кредитах у національній валюті теж», — додав Сологуб.

За його оцінками, середня ставка по кредитах юросіб вже нижче 10%, а ставка по кредитах середньому бізнесу — 14-15%.

«Вона не маленька, але ж було 20%, і сказати, що у нас бізнес колись кредитувався менше, ніж під 15% в гривні, не можна», — уточнив Сологуб.

Він також зазначив, що максимальні процентні ставки по депозитах для бізнесу знаходяться близько 5%, а в цілому вартість фондування в банківській системі зараз суттєво нижче 10%.

Нагадаємо

Раніше «Мінфін» повідомляв, що максимальна ставка по депозитах в гривні на 12 місяців знову знизилася — до 11,5% річних. На депозитах в доларах і євро все ще можна заробити 3% і 2,75% річних відповідно.

Як відомо, 3 вересня правління Національного банкуухвалило рішення залишити незмінною облікову ставку на рівні 6%.

Оформити депозит з підвищеним доходом

Розсилка про депозити від «Мінфіну»
Двічі на місяць розповідаємо про важливі новини для вкладників