Сьогодні на ринку баланс

Наразі готівковий ринок в цілому збалансований, зазначила Тетяна Попович, директорка блоку «Ринки капіталу» Альфа-Банку. Проте влітку величезний вплив на баланс готівкової і безготівкової валюти мали активні продажі населення. «Ми як банк, який займається експортом та імпортом банкнот, дуже багато вивозили готівкової валюти за кордон. Був надлишок валютної готівки в країні, особливо це стосувалося готівки євро», – сказала експерт. Вона оцінила цей процес як позитивний фактор для вітчизняного ринку.

НБУ підрахував, що за січень – серпень населення продало валюти на $1,12 млрд більше, ніж купило.

Очільниця казначейства Банку Форвард Наталія Шишацька пояснила, чому українцям довелося розпродати валюту. «Те, що люди продавали валюту, пов'язано з тим, що в період карантину довелося трохи з'їсти свої запаси. Це суттєвий фактор, через який збільшилася пропозиція валюти від населення», – повідомила вона.

Читайте також: НБУ порадив українцям не приймати імпульсивних рішень. Депозит в гривні все одно вигідніше, ніж долар під матрацом

Голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Сергій Ніколайчук, який аналізує валютну поведінку, зазначив, що з 2015 року українці більше продають валюти, ніж купують. Проте підкреслює, що могло б продати ще більше. «Потенціал для продажу валюти був би набагато більшим, якби не погіршення девальваційних очікувань, яке ми спостерігаємо цьогоріч, особливо яскраво з березня – квітня», – підкреслив він.

Що відбувалося у березні

На початку карантину готівкова валюта виявилася одночасно з безготівковими платежами найзатребуванішими у фінансовій сфері. Про це «Мінфін» писав докладно.

Читайте також: Банки отримали готівковий долар. НБУ провів перший аукціон з обміну $130 мільйонів

Вже 13 березня Національний банк отримав з-за кордону партію готівкового долара США, щоб поповнити каси банків готівкою. Тоді ж відбувся перший аукціон з обміну безготівкової валюти обсягом $130 млн. Участь у цій операції взяли 11 з 14 банків, які мають статус системно важливих. Запропонований обсяг готівкової валюти був повністю викуплений банками.

19 березня Нацбанк провів перший аукціон з обміну готівкової валюти на безготівкову з оголошеним граничним обсягом у €100 млн. Банки викупили €36 млн.

Читайте також: НБУ почав постачати в банки готівкову валюту. Сьогодні на аукціоні регулятор продав 35 мільйонів євро