Віталій Шапран нагадав, що девальвація долара до євро, яка тривала з липня, зробила наш експорт в єврозону більш вигідним. Невелика девальвація гривні до долара має також позитивно позначитись на нашому експорті.

«Перекази від наших заробітчан (ще одна помітна частина нашого платіжного балансу) впали всього на 5-7%. Країна збере врожай зернових ненабагато менший, ніж в 2019 році, і продасть частину цього врожаю за кордон за цінами, які ненабагато нижчі. Так що серйозних причин для якоїсь катастрофічної девальвації зараз немає», — вважає експерт.

Чому слабшає гривня

На думку Віталія Шапрана, всі 100% відповідальності за невелику девальвацію гривні, яка відбулась останнім часом, лежать на політиках, що рвуться до влади на місцевих виборах, і на їх експертах.

Читайте також: Влада перейшла до ручного керування курсом

«Я з величезним сумом спостерігаю, як деякі експерти, пов'язані з різними маленькими, але дуже амбітними політичними силами, просто радіють після кожної негативної новини про співпрацю України з МВФ, про ослаблення гривні до долара. Ну ладно б вони просто раділи, але ж на цьому справа не закінчується: в Інтернет-ЗМІ і на телеканалах відбувається розхитування ситуації в стилі «все загинуло», «грошей від МВФ немає», «НБУ змінює менеджмент і якусь політику» і т.д., хоча НБУ поки мало що змінив », — пише член Ради НБУ.

Аномальна ситуація

Експерт констатує, що на початок вересня в Україні склалася дійсно нестандартна ситуація, яка призвела до економічних аномалій.

Читайте також: Готівковий ринок заливає доларом: чому це погано

«У нашій країні (та й у наших сусідів) ще ніколи штучно не уповільнювали товарообіг, не обмежували зайнятість і при падінні ВВП активно не накачували економіку грошима без моментальних інфляційних наслідків», — зазначає Шапран.

Він також допускає, що в ситуації, що склалася, зростання ділової активності на валютному ринку і зростання цін в окремих секторах масового споживання  буде зараз неминучим супутником відновлення української економіки.

Повний текст блогу читайте тут