Шевченко нагадав, що наприкінці червня Рада з фінстабільності регулятора затвердила оперативні плани державних банків щодо зниження рівня непрацюючих активів, які передбачають скорочення рівня NPL в держбанках на 73%, або на 305 млрд грн (з 416 млрд грн) до 2023 року.

У квітні держбанки списали «поганих кредитів» на 22 млрд грн.

Глава НБУ уточнив, що Рада перевірятиме реалізацію цих планів щоквартально.

Де найбільший обсяг непрацюючих кредитів

У галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектора традиційно сконцентровано в оптовій і роздрібній торгівлі, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, виробництві харчових продуктів, металургійному виробництві.

Читайте також: Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів на 6,1 мільярда — Міністерство фінансів

Реструктуризація NPL

У першому півріччі 2020 року банками державного сектора було проведено реструктуризацій NPL на суму 14 млрд грн, скорочено обсяг простроченої заборгованості на 2,6 млрд грн, списано 26 млрд грн непрацюючих кредитів за рахунок резервів.

Раніше повідомлялося

Нацбанк встановив для банків вимоги щодо організації процесу управління проблемними активами, висока частка яких визначена як один із системних ризиків для фінстабільності України.

Затвердження планів означає виконання одного із структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

Читайте також: Кабмін надав держбанкам рекомендації з управління проблемними активами

Що таке NPL

NPL (non performing loans — прострочені кредити) — обсяг кредитів у кредитному портфелі банку, за якими не виконуються умови кредитного договору. Як правило, кредити потрапляють в NPL після того, як прострочення платежів по ним перевищує певний термін, зазвичай 90 днів.