Ще в травні 2020 року Oxford Eсonomics прогнозував курс гривні на 2021 рік на рівні 27,4 грн/$. При цьому аналітики залишили без змін прогноз курсу гривні в 2020 році — 27 грн/$.

«Інфляція може різко зрости на початку 2021 року, оскільки попит відновиться раніше, ніж виробництво, і компанії зазнають додаткових витрат через обіцяне підвищення мінімальної зарплати», — вважають експерти.

Oxford Eсonomics очікує падіння українського ВВП на 5,2% в 2020 році. Уже в 2021 році зростання економіки повинен скласти 3,6%.

Експерти відзначили, що зараз існує загроза погіршення відносин між Україною та МВФ. Причиною вони вважають повільність у реалізації реформ урядом, а також погіршення епідеміологічної ситуації і продовження російсько-української війни.

Читайте також: Агентство S&P спрогнозувало курс долара до 2023 року

Хроніки девальвації

  • Наприкінці серпня 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в 2020 році курс долара перебуватиме в межах 27-28 грн. Він вважає, що навряд чи долар коштуватиме 29 грн, незважаючи на закладені в бюджеті 29,5 грн/$.
  • 21 вересня ціна за долар на міжбанку становила 28,18 грн/$ і наблизилася до максимальної за два роки вартості.
  • Девальвація гривні триває вже понад місяць: з середини серпня долар подорожчав майже на гривню і повернувся до показників березня 2020 року. Тоді курс гривні обвалився через початок карантину. Проте банкіри не очікують різкого падіння курсу гривні.

Читайте також: Аналітик Concorde Capital дала прогноз курсу долара на осінь

Oxford Economics — найбільший в світі аналітичний центр. Компанія складає фінансові прогнози для понад 1500 міжнародних корпорацій, фінансових установ, державних організацій і університетів.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі