Що відбувалося на валютному ринку

За минулий тиждень курс долара до гривні продовжив зростання, досягнувши до кінця тижня позначки 28,18 грн/$. Загальне тижневе зростання склав близько 18 копійок. Гривня знижувалася по всьому спектру ринку.

Готівкова гривня просіла в ціні на 20 копійок, діставшись до відмітки в 28,20 грн/$. На міжбанку курс підійшов впритул до 28,20 грн/$.

Читайте також: 28 грн/$ — ще не межа: що гратиме проти гривні на цьому тижні

Прогнози на тиждень

Долар

На відкритті торгів у понеділок гривня, поки, утримує свої позиції і торгується з невеликим зниженням на 3 копійки. Незважаючи на те, що гривня на своєму мінімумі, ажіотажу на ринку немає.

Очікувати паніки і стрімкого падіння курсу також не варто. На ринку немає ажіотажного попиту на валюту, в зв'язку з цим, стрімкого падіння курсу більш ніж на 50 копійок на цьому тижні чекати не варто.

У той же час якщо НБУ продовжить свою поточну політику і буде продовжувати помірно девальвувати національну валюту до кінця тижня ми можемо втратити ще 25-30 копійок. Цього тижня нас чекає помірне зниження курсу гривні до 28,50.

Євро

На даний момент національна валюта зберігає потенціал зниження і в парі з євро. До кінця тижня ми можемо прийти на рівень в 33,50 гривень за євро.

Прогнози експертів

Більшість експертів, з якими спілкувався «Мінфін», сходяться, що гривня буде слабшати і в середньостроковій перспективі. Так, на думку експертів Фрідом Фінанс Україна, до кінця року курс може увійти в діапазон 29-30 грн/$.

Читайте також: Влада перейшла до ручного керування курсом

Такі ж цифри називає і голова департаменту з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко. Швидше за все, вважає він, продовжиться девальвація гривні і в наступному році, але вже повільнішими темпами: до 29,5-30,5 грн/$.