Дії Нацбанку минулого тижня носили стримуючий характер: вони не зупинили зростання, а лише дещо знизили швидкість, з якою долар набирав висоту. Учасники торгів на міжбанку налаштовані на продовження зростання долара і євро.

Основними факторами, які вплинуть на поведінку учасників торгів сьогодні, будуть:

1) дії регулятора. Після чотирьох днів, під час яких Нацбанк продавав валюту, очікується, що він продовжить тактику стримування і на цьому тижні. Робляться припущення, на якому рівні регулятор вийде на цей раз і скільки буде готовий продати. Якщо ж Нацбанк візьме паузу, це може бути сприйнято як сигнал до прискорення падіння гривні;

2) реакція експортерів на поведінку Нацбанку. Вони вже зрозуміли, що регулятор не перешкоджає зростанню, а значить, можна не поспішати з обміном валютних заначок. Відтягування виплати компенсацій ПДВ на кінець місяця змушує їх виходити з продажами, однак робити вони це будуть лише в разі крайньої необхідності, чудово розуміючи, що завтра вони зможуть продати дорожче, ніж сьогодні.

Якщо Нацбанк утримається від проведення чергової інтервенції, експортери теж можуть взяти паузу і почекати, поспостерігати, як зростуть котирування, «пограти на нервах» головного банку і змусити його втрутитися.

3) Господарські операції імпортерів. Деякі з них минулого тижня сподівалися, що ослаблення гривні припиниться, і цінник піде вниз. Але цього не сталося, і на цьому тижні їм доведеться приймати непросте рішення: чи купувати валюту для розрахунків за контрактами, поки вона не подорожчала ще сильніше, або ще почекати. Час зараз працює проти них: наближається кінець місяця, і треба робити проплати, а долар продовжує невблаганно зростати.

Євро також продовжить зростання на міжбанку, синхронізуючись з доларом. На його поведінку вплинуть коливання на світовому ринку і бажання спекулянтів заробити на скачках євро до гривні.

Крім того, спекулянти будуть уважно будуть відслідковувати сьогоднішню ситуацію на ринку і появу на ринку великих гравців. Якщо Нацбанк на початку торгів не проявить себе, вони постараються зіграти на підвищення курсу і продати долар і євро якомога дорожче, щоб потім відкупити і заробити на зниженні.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяг операцій на торгах в межах до $ 220-250 млн при здійсненні до 460 — 520 угод.

На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на курсовий тренд міжбанку, поведінку пари євро/долар на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію на валюту в своєму регіоні. Спред по долару більшість власників обмінників встановлять в межах 15-20 копійок, по євро — до 25- 30 копійок.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 21 вересня будуть в межах: долар — коридор 28,05 — 28,30 гривень, євро — коридор 33,20 -33,60 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах: долар — коридор покупок і продажів 27,85- 28,50 гривень, євро — 32,55 — 33,65 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,85-28,15 і продаж 28,18- 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: покупка 28,05 -28,15 і продаж 28,17 -28,25 гривень.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.


Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-канал
і