За словами Федорова, навіть якщо національна валюта подешевшає до позначки 29,1 грн/$, яка передбачена в проекті держбюджету-2021, вкладатися в гривневі папери вигідно.

«Навіть якщо відняти від нинішньої прибутковості гривневих ОВДП потенційне ослаблення гривні протягом року на 3-4% до позначки 29 грн/$, то чиста прибутковість в перерахунку на долари в розмірі 6-7% річних буде набагато вище, ніж прибутковість за валютними ОВДП, яка сьогодні становить 2,5-3% річних », — переконаний експерт.

Чи можливий дефолт

Михайло Федоров вважає, що в найближчі пару років великих ризиків для власників ОВДП не виникне, навіть незважаючи на високі показники дефіциту бюджету країни.

За останні пару років Україні вдалося знизити величину свого державного боргу до рівня 50,3% від ВВП (на кінець 2019 року). Для порівняння: в 2016 році цей показник становив 81% від ВВП.

За його розрахунками, загальний розмір державного боргу до кінця 2021 року може досягти 60% від ВВП.

«Такий обсяг боргу країна зможе обслуговувати. Проблеми можуть виникнути вже після 2021 року, якщо державний борг в наступні роки продовжить збільшуватися швидкими темпами і влада країни не скоротить дефіцит бюджету », — вважає аналітик.

Чому курс буде 29 грн/$

На думку Михайла Федорова, нинішня влада перейшла до ручного управління курсом гривні. Це підтверджують дії НБУ на міжбанківському валютному ринку, які спрямовані на ослаблення гривні.

«Як показали валютні торги в останні півтора місяці, Нацбанк де факто працював в«одні ворота». НБУ в серпні купував валюту з ринку в періоди, коли гривня зміцнювалася, і тим згладжував «зростаюче коливання» гривні. Але в той же час в періоди, коли гривня слабшала, НБУ вважав за краще нічого не робити і не згладжував «падаюче коливання» гривні», — пояснив аналітик.

Федоров звертає увагу, що прем'єр міністр України Денис Шмигаль заявляв, що в поточному році курс становитиме 27-28 грн/$, а в наступному році він очікує курс рівний 29 грн/$. «При ручному управлінні таке цілком можливо», — упевнений аналітик.

Інші оцінки

Як повідомляв «Мінфін», на думку глави департаменту з корпоративного аналізу ICU Олександра Мартиненка, в кінці цього року курс гривні до долара перебуватиме в діапазоні 29-30 грн/$.

У 2021 році, очікує він, гривня продовжить девальвувати до 29,5-30,5 грн/$.