Фото: «Інтергал-Буд»

Які документи перевірити з лупою, що вивчити в першу чергу і про що запитати представника забудовників — запитань у потенційних клієнтів достатньо.

«Мінфін» вирішив полегшити їм задачу та на прикладі ЖК Паркові Озера-2, який нещодавно розпочав продажі квартир, поставити 5 важливих запитань з найгостріших моментів безпосередньо компанії «Інтергал-Буд».

Відповідає Євген Єрмоленко, адвокат, керівник юридичного департаменту компанії «Інтергал-Буд».

1. Які документи під час вибору новобудови потрібно перевірити у забудовника в першу чергу?

Надійність забудовника визначається трьома основними факторами. По-перше, його репутацією та добросовісністю. По-друге, результатом роботи на ринку, кількістю та якістю зданих будинків. По-третє, фінансовою стійкістю та чесними методами ведення бізнесу.

Під час знайомства з будь-яким житловим комплексом важливо перевірити всю дозвільну документацію: дозвіл на будівництво, документи на право користування земельною ділянкою, відповідність цільового призначення планам девелопера, наявність містобудівних умов і обмежень.

Дозвіл на будівництво — один з найважливіших документів, який дозволяє законно починати будівництво житлового комплексу. Його видає інспекція містобудівництва, це одне з трьох нових відомств замість реорганізованої ДАБІ.

Для того, щоб отримати дозвіл, потрібно мати права на землю. На руках у компанії може бути один з трьох документів: акт про право власності на ділянку, договір оренди, договір про право постійного користування ділянкою або договір суперфіції. Можливі також випадки, коли компанія будує на земельних ділянках, що знаходяться в користуванні третіх осіб — партнерів. В такому випадку взаємини компанії забудовника і землекористувача повинні бути юридично оформлені відповідним договором.

Наявність дозволу на будівництво свідчить про те, що проєктна документація погоджена та отримані висновки експертизи про її відповідність вимогам ДБН.

Фото: «Інтергал-Буд»

2. ЖК Паркові Озера-2: що у забудовника з дозвільною документацією?

Будівництво ЖК Паркові Озера-2 ведеться згідно з чинними містобудівними умовами, дозволу на будівництво та погодженою проєктною документацією. У забудовника є дозвіл, у землекористувача є право користування землею, функціональні та цільові призначення дозволяють будувати там запроєктований об'єкт.

Аби не бути голослівним, поясню: відповідно до Генерального плану міста, затвердженого рішенням Київської міської ради від 28.03.2002 № 370/1804, земельна ділянка площею 1,9506 га на вул. Воскресенська, 2а віднесена до категорії земель житлової та громадської забудови. Це будівельна адреса нового ЖК Паркові Озера-2.

Містобудівні умови та обмеження також видані під будівництво житлового комплексу. Право на довгострокове користування земельною ділянкою підтверджує договір №66-5-00053 від 6 квітня 2001 року.

Дозвіл на будівництво № ІУ 115153072151 від 03.11.2015 р. видане Державною архітектурно-будівельною інспекцією України під будівництво житлового комплексу за адресою вул. Воскресенська, 2а в Дніпровському районі Києва.

3. Що з підключенням до комунікацій: чи не збільшить нова забудова навантаження на мережі?

Для під’єднання до мереж відповідними організаціями видані технічні умови. Під’єднання нових будинків жодним чином не впливатиме на функціонування мереж та комфорт вже побудованих будинків. З огляду на те, що наявні мережі будувалися також компанією «Інтергал-Буд», в розпорядженні є вся технічна документація.

Окремо відзначу, що сума безповоротних інвестицій забудовника в соціальну й інженерну інфраструктуру Києва за останні 5 років перевищила 320 млн грн.

Більша частина цих грошей пішла якраз на модернізацію та прокладання інженерних мереж водо-, тепло-, газопостачання в різних районах столиці, капітальний ремонт житлових будинків, які знаходяться поблизу споруджуваних інвесторами об'єктів, а також на виконання робіт з екологічного облаштування, на кшталт інвестицій в «Парк Перемоги», старту реконструкції частини парку «Нивки», створення парку на 5 га на території ВДНГ, очищення та благоустрою набережної озера «Корольок» і озер в Гатному.

Сьогодні забудовник проєктує не просто житловий будинок з двором, а нове якісне міське середовище для життя. Для покупця має колосальне значення не лише упорядкований двір з висадженими кущами троянд, а й локація, транспортна доступність, безпека району, безперебійна робота інженерних мереж. Саме тому ми постійно займаємося розвитком соціальної, транспортної, побутової інфраструктури у своїх проєктах, облагороджуємо територію навколо комплексів, прокладаємо нові інженерні мережі.

4. Поряд біля території ЖК Паркові Озера-2 озеро та парк. Як переконатися, що будівництво не порушує законодавчі норми?

Під час проєктування враховано всі особливості ландшафту, проведена топозйомка, а також геологічні дослідження й інженерно-гідрологічні вишукування на об’єкті. Детальна експертиза дає впевненість у тому, що будівництво об’єкта не вплине негативно на навколишнє середовище.

Територія будівництва відноситься до 3 категорії складності інженерно-геологічних умов. «Інтергал-Буд» завжди суворо дотримується норм містобудівного, санітарно-гігієнічного, екологічного та протипожежного законодавства. Тому ні роботи на ділянці, ні згодом експлуатація комплексу не несуть загрози для навколишньої забудови, соціального та природного середовища.

Наявні на ділянці зелені насадження будуть максимально збережені. Крім того, ми плануємо висадити дорослі зелені дерева, а також ландшафтні групи з кущів хвойних і листяних порід, посадити квіткові клумби й постелити газони.

Під час будівництва також ведеться постійний моніторинг стану сусідніх будівель та споруд. Цю роботу виконує спеціалізована організація. Жоден з проєктів компанії «Інтергал-Буд» не призвів до негативних наслідків для навколишньої забудови.

Принцип забудовника полягає в тому, щоб створювати комфортне середовище для життя та будувати дружні взаємини з районом та містом. Це означає не тільки зводити житлові будинки, а й дбати про їхню безпечну й максимально комфортну інтеграцію в теперішній урбаністичний ландшафт.

5. Як все буде влаштовано: що відомо про ЖК Паркові Озера-2?

ЖК Паркові Озера-2 — це сучасний житловий проєкт в категорії комфорт +. В планах побудувати чотири будинки з підземним паркінгом на 296 паркомісць, упорядкованим внутрішнім двором з ландшафтним озелененням і продуманим функціональним зонуванням території.

Друга черга найпопулярнішого об’єкта комфорт-класу в Дніпровському районі столиці продовжує комплексний розвиток району, відгукується на архітектурну айдентику і доповнює наявну інфраструктуру. Мешканці перших Паркових Озер зможуть користуватися послугами та сервісами, які будуть у другому ЖК, та навпаки.

В основі філософії комплексу — дружній людині простір, котрий розслабляє, надихає, допомагає розвиватися і рости.

Фото: «Інтергал-Буд»

На перших поверхах будинків запроєктовані комерційні приміщення різного цільового призначення. Забудовник подбає, щоб серед орендарів і власників були найнеобхідніші об'єкти: салони краси, магазини в форматі біля будинку, кафетерії, сервісні послуги, медичний центр та офісна нерухомість.

Аби вирішити проблемне для багатьох питання з місцями в дитсадочках Києва, компанія «Інтергал-Буд» побудує дитячий садок. В перших Паркових Озерах у нас відкритий садок та школа, які мають попит серед мешканців. Ми також будемо намагатися залучити до нового дитячого садочка оператора з максимально лояльними умовами для батьків і прогресивними сучасними методиками для розвитку малюків.

У дворі ЖК Паркові Озера-2 запроєктовані дитячі ігрові зони с безпечним сучасним покриттям, яке не допускає ковзання і травматичних ситуацій, спортивні зони, прогулянкові алеї та місця для відпочинку.

Нам важливо, аби простір був комфортним для життя абсолютно всіх й кожного. Тому біля всіх під’їздів запроєктовані пандуси, дверні прорізи без високих порогів, на території немає небезпечних перепадів висот, запроєктовано достатню кількість лавок та місць для відпочинку.