Угода стала найбільшою на сьогоднішній день в індустрії мікросхем.

Що відомо про угоду

Nvidia заплатить $21,5 млрд акціями і $12 млрд готівкою за британського розробника мікросхем, включаючи $2 млрд за підписання.

SoftBank може отримати додатково $5 млрд готівкою або акціями, якщо діяльність Arm буде відповідати певним цілям, йдеться в заяві компанії.

Ще $1,5 млрд будуть виплачені співробітникам Arm у вигляді акцій Nvidia.

Читайте також: Компанії США скасували в цьому році 82 угоди M&A на суму $111,2 мільярда

Акції SoftBank виросли на 10% після оголошення новини про угоду і відновлення розмов про те, що компанія може знову стати приватною і буде виключена з лістингу.

Видання повідомляє, що важливість Arm набагато перевищує його дохід, який виробник отримує від ліцензування чіпів і продажу процесорних проектів. Ця технологія лежить в основі продажу понад 1 млрд смартфонів щорічно. Чіпи, які використовують код і його схеми, є скрізь, від заводського обладнання до домашньої електроніки.

Що може завадити угоді

Перепоною для закриття угоди може стати отримання схвалення регулюючих органів. Компаніям необхідно отримати дозволи від Китаю, Великобританії, Європейського Союзу та США, і це може зайняти до 18 місяців. Схвалення Китаю може бути особливо важким, враховуючи зростаючу напруженість у відносинах з США.

«Тепер Arm стане американською компанією, і конфлікт в індустрії чіпів між США і Китаєм стане ще жорсткішим, оскільки Китай все ще контролює Arm China», – сказав Коджі Хіра, керівник консалтингової компанії по злиттю і поглинанням Kachitas Corp в Токіо.

Ще одна серйозна проблема – це побоювання з приводу того, чи порушить придбання відносини Arm з такими клієнтами, як Apple і Intel. Розробнику мікросхем досі вдавалося працювати з широким колом партнерів, частково завдяки тому, що він не конкурував з ними.

Вкладай вигідніше з «Бонусом від Мінфіну»