Що запропонують

За словами міністра, зараз в Мінцифри готують законопроект про віртуальну економічну зону, який буде визначати її органи управління, правовий режим її існування та статус резидентів.

Крім цього, планують внести зміни до трудового законодавства і в Податковий кодекс для компаній — резидентів Дія.City, відповідно до яких будуть встановлені ПДФО на рівні 5% і мінімальний ЄСВ.

«Залишимо податкові умови для IT-фахівців, які вони мають при оформленні як ФОП», — пояснив Федоров.

Читайте також: В Україні хочуть змінити оподаткування IT-компаній: Президент підписав новий указ

Разом із цим у відомстві ініціюють введення податку на виведений капітал для компаній — ставка 10% при виведенні дивідендів або 15% прирівняних до них платежів.

Також планують внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, завдяки яким буде мінімізовано тиск із боку держави на резидентів Дія.City.

Читайте також: Найбільші IT-компанії подорожчали на $250 мільярдів

Про проєкт Дія.City

На початку червня Мінцифри анонсувало старт проєкту Дія.City — першої у світі віртуальному бізнес-країни. Мета проєкту — створити сприятливі умови для розвитку інноваційного та технологічного бізнесу.

Передбачається, що до 2025 року в Україні буде створено додатково понад 450 тис. робочих місць. Проєкт залучить в IT-галузь понад $11,8 млрд. Планується, що проєктом зацікавляться українські та міжнародні IT-компанії, інвестиційні фонди, стартапи, організації в галузі освіти.

Нагадаємо

  • Президент Володимир Зеленський у вересні 2020 року підписав Указ «Про заходи щодо створення сприятливих умов для розвитку IT-індустрії в Україні».
  • За дорученням президента, Кабмін протягом трьох місяців має розробити і внести на розгляд ВР ряд законопроєктів щодо спрощення оподаткування, лібералізації трудових відносин і посилення захисту від неправомірного втручання в роботу компаній зі сфери інформаційних технологій.