Питома вага збитків від шахрайських операцій в загальному обсязі всіх операцій з платіжними картами невелика. У першому півріччі 2020 року вона склала лише 0,0048% (за аналогічний період 2019 року — 0,0043%).

«У той же час ми усвідомлюємо, що для кожної окремої людини, яка зазнала збитків через шахраїв, це може бути істотним і, звичайно, неприємним випадком», — відзначають в НБУ.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили вкрасти в українців 362 мільйона

Середній розмір втрат на одну шахрайську операцію

Середній розмір втрат на одну шахрайську операцію в першому півріччі нинішнього року зменшився до 1819 грн (з 2100 грн в січні-червні 2019 року).

Також зменшується кількість банків, клієнти яких постраждали від шахрайських операцій.

У першому півріччі цього року про такі збитки відзвітували 27 банків-учасників карткових платіжних систем (40% від загальної кількості банків), а в першому півріччі 2019 року — 30 банків-учасників (44% від загальної кількості банків).

Шахраї не сплять

В НБУ пов'язують збільшення кількості та обсягу шахрайських операцій в нинішньому році з активним переходом українців на безготівкові розрахунки після введення карантинних заходів.

У період карантину зріс попит населення на покупки онлайн, дистанційне обслуговування, безготівкові розрахунки картками.

Оскільки в цілому безготівкових операцій з картками стало більше, збільшилася і кількість шахрайських випадків.

Читайте також: Фінансовий номер телефону. НБУ дав поради, як не стати жертвою шахраїв

Боротьба НБУ

У липні нинішнього року НБУ запустив інформаційну кампанію #ШахрайГудбай, мета якої — допомогти українцям вивчити основні правила платіжної безпеки.

Спільно з асоціацією членів платіжних систем ЕМА і за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Нацбанк розробив антишахрайська онлайн-гру «Здолавши шахрая». Ця гра покликана допомогти українцям розвинути і поліпшити власні навички кібербезпеки і захисту від більш ніж 80 видів платіжного і інтернет-шахрайства.

Читайте також: Подзвони мені, подзвони: які смс надсилають шахраї