До чого призведуть ці зміни, пише Deutsche Bank у своєму дослідженні, про яке розповіла liga.net. «Мінфін» пропонує ознайомитися з ключовими тезами публікації.

Три ключових фактори

Стратег банку Джим Рейд стверджує, що нова епоха буде характеризуватися трьома основними факторами: піднесенням економіки Китаю над США, посиленням політики «вертолітних грошей» і зміною поколінь.

Експерти банку впевнені, що розрив, який скорочується між економіками Китаю та США, підвищує ймовірність Пекіна і Вашингтона потрапити в так звану пастку Фукідіда, яка характеризується виникненням військового конфлікту між країнами-конкурентами, коли економічна міць однієї починає наздоганяти іншу. Китай може обігнати США за ВВП вже до 2030 року.

Протистояння двох країн буде набирати обертів, незалежно від результату президентських виборів у США і буде схоже на «холодну війну» між СРСР і Америкою. Проявлятися економічний конфлікт буде зростанням тарифів, санкціями, блокуванням активів, заборонами на трансфер технологій.

Ще більше «вертолітних грошей»

У найближчому майбутньому, на думку аналітиків, європейські країни зіткнуться з наслідками великих боргів, які призведуть до криз, емісії грошей їх центробанками і прискорення інфляції, так як, ймовірно, держави ЄС вдадуться до політики «вертолітних грошей». Вона має на увазі вливання ліквідних коштів у домогосподарства або реальний сектор економіки, а не у фінансовий.

«Заворушення», впевнені експерти, загрожують не тільки економічному, але і політичному устрою у багатьох країнах. Справа в тому, що на тлі пандемії коронавірусу оголилася проблема нерівності, яку уряди країн, швидше за все, спробують нівелювати шляхом підвищення податків для забезпечених громадян і корпорацій.

Читайте також: UBS порекомендував інвесторам звернути увагу на Китай

«У майбутньому ми побачимо більше криз, більше безладу і ще більше надрукованих грошей», — пише Deutsche Bank.

Зміна поколінь

Третя ознака зміни епох — зміцнення покоління мілленіалів, що стали дорослими у XXI столітті, і ще більш молодих поколінь. Вони будуть грати все більшу роль у політиці, у виборчих кампаніях. Їх електоральна вага буде зростати.

Але це призведе до посилення конкуренції між лідируючими поколіннями. Ті ж мілленіали і молодші покоління до 2030 року наздоженуть старші покоління за чисельністю, що дозволить їм визначати результати виборчих компаній з виборів до парламентів, президентських виборів. Вони будуть більше впливати на прийняття рішень з проблем клімату та екології.

Deutsche Bank також заявляє про можливе зростання інфляції, посилення економічної нерівності на перших порах постковідної епохи, але в подальшому — зміна тренда в бік збільшення податків з багатих, посилення конкуренції між поколіннями, зростання стурбованості питаннями зміни клімату та нової технологічної революції.

Аналітики відзначають, що глобалізація, яка стартувала у 1980-му, закінчується, настає «століття безладу». Втім, підкреслюється, що «не всякий безлад є поганим».

Читайте також: Чому наступний рік може стати аналогом 1966-го року, коли фондовий ринок США досяг піку

Не всякий безлад є поганим. Новий час, вважають автори дослідження, не слід сприймати як причину, щоб відмовлятися від покупки фінансових активів, оскільки нова епоха принесе масштабні інтервенції монетарної влади і ліквідність.