Експортери, отримавши вчора валютну виручку в доларі фактично за два дні (в зв'язку з вихідним понеділком в США) - частково встигли вже попрацювати з цією валютою на міжбанку ще в кінці сесії вівторка, але основні суми залишили на сьогодні.

З одного боку - поступове невелике, але все ж таки зростання курсу - провокує продавців не поспішати з основними продажами, а виходити на торги тільки в момент найбільш високих котирувань або в разі гострого браку гривні для поточних виробничих операцій. Тому частина клієнтів відверто не поспішає з продажами, вичікуючи пікових значень курсу або навіть граючи разом зі спекулянтами «на підвищення» за рахунок створення формальної нестачі пропозиції на міжбанку.

З іншого боку - покупці не готові особливо переплачувати і часто вважають за краще в моменти злету котирувань просто зняти свої заявки або почекати більш сприятливого періоду.

Все це сформує протистояння курсових інтересів основних гравців під час торгів середи і періодичні сплески котирувань протягом дня.

Відео: Як інвестувати в золото, срібло та інші дорогоцінні метали

За інформацією «Мінфіну» частина великих експортерів сьогодні готові вийти на торги з основними обсягами вчорашніх зарахувань валютної виручки, але тільки за умови збереження котирувань хоча б на рівні 27,75-27,78 гривень за долар або вище. Якщо котирування просядуть нижче - вони просто не будуть продавати основні обсяги, а обмежаться лише сумами продажів для покриття тільки найголовніших своїх витрат.

Тому від рівня котирувань сьогодні буде дуже істотно залежати і статистика торгів. Ми прогнозуємо обсяг операцій у середу в межах до $ 190-210 млн при здійсненні до 580 угод.

Розрахунки за результатами аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП, що пройшов вчора - не особливо вплинуть ні на ресурсний, ні на валютний ринки. Справа в тому, що чиновники змогли продати облігацій всього на 986,5 млн гривень, що не є істотним обсягом для нашого міжбанку.

При надлишку пропозиції долара на торгах, який сьогодні можливий тільки при продажу доларової валютної виручки великими експортерами, зарахованої їм вчора - ми побачимо Нацбанк з його викупом. При нестачі валюти - регулятор знову віддасть перевагу тільки спостеріганню за ситуацією.

На готівковому ринку також поки без змін - обмінники будуть орієнтуватися на курсової тренд міжбанку, поведінку пари євро / долар на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію на валюту в своєму регіоні. Спред по основних валютах власники обмінників зменшать до меж 15-20 копійок по долару і до 20- 25 копійок по євро.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 9 вересня будуть у межах: долар - коридор 27,70 - 27,95 гривень, євро - коридор 32,55 -32,95 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,50- 27,95 гривень, євро 32,30 - 33,05 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

1) Курс долара в банках: прийом 27,50-27,70 і продаж 27,82- 27,90 гривень.

2) В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,65 -27,76 гривень та продаж 27,77 -27,85.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі