Як прокоментували в НАБУ

«Національне антикорупційне бюро України 4 вересня відкрило кримінальне провадження за фактом незавершеного замаху на заволодіння майном Приватбанку в особливо великих розмірах», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що серед ймовірних фігурантів справи — представники судової гілки влади, посадові особи Державної виконавчої служби, співробітники шести англійських компаній, пов'язаних з олігархами Суркісами.

Читайте також: Офшори Суркісів виграли суд у Приватбанку. Банк оскаржить рішення

«Члени Ради громадського контролю засуджують безпрецедентне порушення процедур з боку Печерського суду Києва і судді Сергія Вовка зокрема. Рада вітає відкриття справи детективами НАБУ для розслідування інциденту і буде здійснювати громадський контроль за проведенням цього розслідування», — йдеться в заяві.

Раніше повідомлялося

  • У Раді зареєстрували законопроект, який блокує примусове стягнення з Приватбанку $ 350 млн (10 млрд грн) на користь компаній Суркісів. Документ зареєстрував депутат від «Слуги народу» Юрій Камельчук. Розробив його Мін'юст.
  • 2 вересня Печерський суд під головуванням судді Вовка ухвалив рішення примусово стягнути з Приватбанку майже 10 млрд грн ($ 350 млн) на користь шести компаній, пов'язаних з братами Суркісами.
  • Також суд повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання Приватбанку обслуговувати їхні депозити, розміщені до націоналізації банку на його рахунках кіпрської філії.
  • Загальна сума вимог до банку, визначена судом, становить $ 347,374 млн. З них близько $ 102 млн — відсотки, нараховані за ставкою 13% річних.
  • Суркіси хочуть також добитися визнання недійсною конвертації понад 1 млрд грн їх коштів на акції Приватбанку (bail-in), які згодом держава викупила за 1 грн.