Чому важливо врегулювати таку роботу

У парламентському комітеті з питань соцполітики та захисту прав ветеранів вважають, що в нинішніх умовах пандемії і сучасного рівня діджіталізаціі необхідно забезпечити кожному працівнику можливість офіційно поєднувати будь-які види роботи – у звичайному режимі, дистанційно і в домашніх умовах.

Який механізм пропонує законопроєкт

Згідно із законопроєктом роботодавець повинен повідомити працівнику про перехід на дистанційну або надомну форму роботи за два місяці.

При цьому роботодавець зобов'язаний забезпечити точний облік відпрацьованого часу та ефективний контроль за раціональним використанням робочого часу.

Читайте також: Працівники Google, Facebook і інших гігантів працюватимуть з дому до кінця року

За будь-якої форми роботи працівник повинен не тільки знати свої обов'язки і права, а й бути частиною життя колективу, щоб додержуватися всіх корпоративних стандартів й отримувати правильну мотивацію.

Що це дасть працівникам і роботодавцям

Насамперед завдяки врегулюванню віддаленої роботи працівники стануть більш захищеними з правової точки зору.

Також можливість вибрати форму роботи підвищить стресостійкість співробітників, допоможе продовжити кар'єру працюючих мам і людей будь-якого віку.

Дистанційна форма роботи стане каталізатором для багатьох компаній до подальшої діджиталізації своєї діяльності, а також поліпшить екологічну політику компаній.

Читайте також: Робота з дому. Американці заощадили на поїздках в офіс $ 91 мільярд

Крім цього, віддалена організація роботи багато в чому знизить витрати як роботодавців, так і працівників.

Перспективи «дистанційки»

  • До 2028 року 73% компаній будуть хоча б частково працювати з віддаленими працівниками, за даними Upwork. До коронавірусу таких компаній було менше 30%.
  • У 2018 році в США економія серед компаній на працівників, які працювали віддалено, становила, за оцінками експертів, $5 млрд.
  • HubSpot повідомляє, що 83% опитаних визнають: дистанційна робота робить їх щасливішими, а 77% працівників віддалено працюють продуктивніше.

Читайте також: Фрилансери після карантину готові йти на роботу за наймом (дослідження)

Раніше «Мінфін» писав про переваги роботи онлайн та про те, які професії популярні для дистанційної форми роботи.