Основною причиною її падіння буде вихідний в США. Сьогодні в Америці відзначають День праці і тому угоди по долару на нашому міжбанку будуть проходити на умовах ТОМ (розрахунки в гривні - сьогодні, поставка валюти - завтра). Такий формат не дуже цікавий більшості місцевих клієнтів, які зазвичай працюють на умовах ТОД (всі розрахунки і по валюті, і в гривні проходять одним днем). Тому сьогодні клієнти або відразу перенесуть свої угоди в доларі на завтра, або досить суттєво знизять  активність за операціями в цій валюті, а зосередяться в основному на операціях в євро та рублі.

Але саме малооб'ємний ринок, а також формат розрахунків на умовах ТОМ дозволяє спекулянтам активно «покачати» курс на невеликих сумах протягом дня. Тому міжбанк у понеділок з одного боку буде проходити при невеликій статистиці торгів      ( «Мінфін» прогнозує до $ 130-160 млн при укладанні 390-420 угод), а з іншого боку - з періодичними стрибками котирувань при проведенні спекулятивних операцій.

Як і весь минулий тиждень, з суто місцевих факторів на поведінку ринку продовжать впливати:

1) Дії нерезидентів і «дочок» іноземних компаній. При сприятливому для них курсі - «дочки» іноземних компаній продовжать поступово купувати валюту під репатріацію дивідендів, а нерезиденти періодично виходити на торги з купівлею долара та євро за рахунок коштів, отриманих від погашення їм попередніх випусків ОВДП та виплат доходу за облігаціями.

Відео: Навіщо світова влада розганяє інфляцію. Прогноз курсу

В останні декілька місяців нерезиденти змінили тактику своїх покупок валюти на міжбанку. Якщо раніше - після погашення чергових українських гривневих боргових зобов'язань - вони відразу купували валюту, що істотно давило на курс в такі моменти, то зараз це відбувається невеликими траншами, щоб не «підривати» котирування.

Тому, якщо сьогодні навіть на умовах ТОМ по долару, курс буде для них прийнятним - вони періодично будуть купувати валюту, що створить додатковий попит на неї на міжбанку. Якщо ж котирування будуть досить високими, то іноземці продовжать вичікувати оптимально низький курс.

2) Господарські операції клієнтів та інтервенції НБУ. Після того, як експортери вже витратили гривню, яку отримали від відшкодувань ПДВ - у них зберігається необхідність фінансування своїх господарських гривневих витрат, що і змушує їх активно виходити на міжбанк з продажем валютної виручки. Хоча сьогодні обсяги такої пропозиції валюти і будуть нижче через розрахунки по долару на ТОМі - це частково  підстрахує гривню на торгах і закриє основну частину попиту на валюту з боку покупців.

А поведінка Нацбанку на торгах у понеділок особливо не зміниться. При надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо регулятор з його викупом навіть на умовах ТОМ. Але швидше за все - регулятор сьогодні віддасть перевагу тільки спостереженню за ситуацією, особливо у хід торгів не втручаючись.

На готівковому ринку обмінники будуть орієнтуватися на курсовий тренд міжбанку (хоча і з поправкою на малооб'ємний ринок по долару через вихідний в США та можливі спекулятивні розгойдування котирувань протягом дня), крос-курс пари долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні.

Спред по долару буде перебувати у межах 15-20 копійок і по євро - до 20- 30 копійок. Причому в обмінниках фінкомпаній він традиційно буде меньшим, а в касах банків - дещо ширше.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 7 вересня буде у межах: долар - коридор 27,60 - 27,95 гривень, євро - коридор 32,56-33,00 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,50 - 28,00 гривень, євро 32,10 - 33,00 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,50-27,67 і продаж 27,75-28,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60 -27,65 гривень і продаж 27,68 -27,75.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі