«До кінця року у нас залишається ще сплата близько 44 млрд грн еквівалент у валюті, це вже не критичні платежі для бюджету. І я впевнений, що вони не впливають на коливання курсу, ми це прораховували з Нацбанком, з Мінфіном, тому з точки зору стабільності економіки, бюджету, валютного курсу, у нас все в порядку… Курс буде стабільним в межах 27-28 грн/$ », — сказав Шмигаль.

Курс на 2021 рік

Прем'єр також сподівається, що в наступному році з курсом долара також буде все добре. Він розповів, що в бюджеті на 2021 рік закладено курс долара на рівні 29 гривень.

Читайте також: Рада ухвалила «антикризові» зміни до бюджету-2020. Дефіцит бюджету збільшений в 3 рази

«Є вже макропрогноз: там закладено зростання ВВП на рівні 4,6-4,7%, порядку — 6% дефіцит держбюджету, курс валют закладається на рівні 29 гривень. Він навіть оптимістичніше ніж той, який маємо в цьому році», — зазначив Шмигаль.

Шмигаль зазначив, що зараз в Україні хороша ситуація з золотовалютними резервами, з ліквідністю банків і казначейським рахунком.

«Тому все у нас з курсом буде в порядку, запевняю вас», — додав він.

Нагадаємо

Раніше в МЕРТ заявили, що зміцнення гривні в 2021 році з прогнозних 29,1 грн/$ до 28-27 грн/$ обійдеться економіці в 0,2-0,5% ВВП.

Читайте також: «Як жити, якщо бюджет порахований за курсом 30». Зеленський вважає, що підприємства закрилися через «сильну» гривню

Нинішній макропрогноз побудований на очікуваннях, що середньорічний курс в наступному році складе 30 грн/$, на кінець року — 30,75 грн/$.

У другому півріччі інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом низки факторів як зовнішнього, так і внутрішнього походження. ВВП впаде на 6% в 2020 році, проте в подальші роки повернеться до зростання на рівні близько 4%. Такий прогноз раніше озвучили в НБУ.