Основних причин дві:

1) Фактор кінця робочого тижня в українських клієнтів і у зв'язку з цим традиційне зниження ділової активності перед двома вихідними;
2) Майбутній вихідний понеділок в США. Вони відзначають День праці. Тому операції в доларі в американських банках не проводяться. Українським клієнтам та банкам доведеться здійснювати всі операції в понеділок по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цією датою, поставка долара - на наступний день), що не користується популярністю у нашого бізнесу. Компанії або відразу перенесуть свої угоди в доларі на вівторок, або будуть їх проводити сьогодні максимум до обіду, щоб потім «не зависнути» з розрахунками в американській валюті відразу до 8-го вересня.

Тому сьогоднішня сесія пройде в два етапи. Перший - дуже активні операції всіх клієнтів по долару на початку сесії й до обіду, другий - майже повне затишшя на ринку після обіду з присутністю на торгах в основному невеликих запізнілих клієнтів та спекулянтів.

За розрахунками «Мінфіну» у п'ятницю обсяги операцій на міжбанку будуть у межах максимум до $ 155-200 млн при укладанні до 530 угод.

Відео: Навіщо світова влада розганяє інфляцію. Прогноз курсу

З суто місцевих факторів на поведінку ринку продовжать впливати:


1) Дії нерезидентів і «дочок» іноземних компаній. «Дочки» іноземних компаній продовжать поступово купувати валюту під репатріацію дивідендів, а нерезиденти періодично виходити на торги з купівлею долара і євро за рахунок коштів, отриманих від погашення попередніх випусків ОВДП та виплати доходу за ними. Це збільшує попит на валюту на торгах в моменти їхнього виходу на ринок і зазвичай грає проти гривні.

Періодично в подібні виходи іноземців на міжбанк - продавці сьогодні знову зможуть активно торгуватися за курсом з проведенням основних операцій продажу долара лише на пікових рівнях котирувань.

2) Господарські операції клієнтів. Необхідність купівлі компаніями сировини та матеріалів, розрахунків з персоналом за серпень і оплати орендних платежів - створює додатковий попит на гривню і змушує експортерів активніше виходити на міжбанк з продажем валютної виручки. Як і вчора - це частково підтримає гривню на торгах і перекриє покупки «дочок» іноземних компаній під вивід дивідендів .

3) Поведінка Нацбанку на торгах в п'ятницю знову не зміниться. При надлишку пропозиції долара ми побачимо регулятор з його викупом. Але поки НБУ на цьому тижні так жодного разу на ринок і не виходив. Якщо ж попит буде перевищувати пропозицію - Нацбанк не буде витрачати резерви і вважатиме за краще дати учасникам ринку самим знаходити компроміс по курсу. Вчора нестачу валюти практично перекривав Укргазбанк своїми продажами, що і стримувало активне зростання котирувань.

4) Спекулянти продовжать максимально активно розгойдувати курс в моменти виходу великих покупців валюти на торги. А також заробляти у форматі «в дві сторони», на різницях готівкового та безготівкового курсів і на коливаннях євро щодо гривні на українському міжбанку.

Рішення НБУ про збереження облікової ставки на рівні 6% не особливо позначилося на поведінці учасників ресурсного та валютного ринків, тому що у своїй більшості вони закладали саме такий сценарій розвитку подій і тому після цього рішення регулятора для них особливо нічого не змінилося.

На готівковому ринку обмінники будуть орієнтуватися на поведінку міжбанку, крос-курс пари долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. Спред по долару буде у межах 15-25 копійок і по євро  до 20- 30 копійок.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 4 вересня будуть у межах: долар - коридор 27,55- 27,80 гривень, євро - коридор 32,50-32,95 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,45 - 27,90 гривень, євро - коридор 32,20 - 32,95 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,40-27,63 і продаж 27,73-27,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,55 -27,63 гривень та продаж 27,67 -27,75.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі