Що надалі впливатиме на ціни

Пожвавлення споживчого попиту, а також подорожчання палива та природного газу, яке відображає тенденції світових ринків, врівноважувалися сезонною корекцією цін на сирі продукти харчування, зазначив голова НБУ.

За його словами, подальша динаміка інфляції залежатиме від темпів економічного відновлення.

Показники імпорту, роздрібного товарообігу, витрат громадян на внутрішній туризм, нерухомість та автівки свідчать про подальше відновлення споживчого попиту, яке, ймовірно, триватиме й найближчими місяцями.

Читайте також: Марченко: Інфляція понад 10% — неадекватна

М’яка монетарна політика Національного банку та фіскальні стимули уряду для економіки, зокрема зміна соціальних стандартів, підтримають цей тренд.

Водночас поступове одужання світової економіки від коронакризи й надалі штовхатиме ціни на енергоресурси вгору. Усе це створює ґрунт для входження інфляції у цільовий діапазон до кінця року.

Читайте також: Продукти у світі дорожчають другий місяць поспіль — ФАО

Нагадаємо

  • Оновлений макроекономічний прогноз уряду передбачає інфляцію в 11,6% в 2020 році, курс — 29,5 грн/$.
  • У липні 2020 року споживчі ціни в Україні зменшилися на 0,6% порівняно із попереднім місяцем.
  • За прогнозом НБУ, у другому півріччі інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом низки чинників як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. ВВП впаде на 6% в 2020 році, проте в наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.