Навіщо це зроблять

У НБУ пояснили, що це рішення необхідно прийняти, оскільки через карантинні обмеження зріс рівень неповернення кредитів. Відповідно, погіршилася якість портфеля споживчих кредитів.

«Поточний вага ризику встановлена на рівні 100%. Це означає, що на кожні 10 грн кредиту банк повинен тримати 1 грн капіталу. Підвищення ваги ризику до 150% потребує від банків, активних у сегменті споживчого кредитування, тримати вже 1,5 грн капіталу.

Тобто банки повинні будуть більше таких кредитів фінансувати власним капіталом, а не депозитами вкладників», — пояснили в НБУ.

Читайте також: НБУ змусить мікрофінансові компанії називати реальні кредитні ставки

Як це вплине на вартість кредитів

Нацбанк запевняє, що через загальне зниження процентних ставок в економіці і високу конкуренцію між банками в сегменті споживчого кредитування підвищення ваги ризику не вплине на вартість таких кредитів. Водночас банки будуть змушені проводити більш зважену кредитну політику.

Національний банк має намір вже найближчим часом запровадити гнучкі правила оцінки банками кредитного ризику. Планують розширити перелік клієнтів, яких можна буде оцінювати на груповий (спрощеній) основі, і впровадити більш градуйований підхід до оцінки спеціалізованого кредитування.

Читайте також: Банки повинні встановити на своїх сайтах калькулятор для розрахунку кредитних платежів — НБУ

Нагадаємо

  • З 1 вересня почали діяти нові вимоги Національного банку до розкриття банками інформації про послуги в рекламі й на сайтах.
  • Головна зміна, яку банки зобов'язали впровадити на сайтах і в рекламі, — повинна з'явитися достовірна, правдива, актуальна й достатня за обсягом інформація про депозити та кредити, їх вартість, умови та ризики, що не буде вводити клієнтів в оману.