Як розповів Зайвенко, коли центробанк завершує введення нових купюр і монет, вони починають розробку їхнього нового покоління. «Цього року НБУ ввів у обіг нові 200 грн. та монету 10 грн., чим завершим формування нинішнього модельного ряду», — зазначив він.

За його словами, після цього Нацбанк приступив до розробки нових банкнот та монет. «Зважаючи на те, що є нарікання від населення, ми створили робочу групу, в яку входять фахівці НБУ та банкнотно-монетного двору, а також залучили представників комітету захисту прав осіб з інвалідністю та спілки людей з особливими потребами», — наголосив Зайвенко.

Як розробляли нинішні монети

За словами директора департаменту НБУ, при розробці дизайну нинішніх монет НБУ виходив з кількох факторів. Зокрема, їхньої вартості. «Вартість виготовлення монети не повинна бути вищою, ніж номінал. Якщо взяти стару монету, виготовлену з алюмінієвої бронзи, її собівартість в кілька разів перевищує номінальну», — наголосив він.

Також, повідомив Зайвенко, участь у розробці дизайну брали фахівці з інституту історії, а також експерти з геральдики.

Як повідомляв «Мінфін», з 1 жовтня цього року НБУ почне активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років та обігові «золоті» монети номіналом 1 гривня, виготовлені до 2018 року.

Читайте також: Фальшиві гроші: які гривневі купюри підроблюють найчастіше

Потрапляючи в банки, ці банкноти та монети не будуть більше повертатися в обіг. Їх вилучатимуть та передаватимуть до Нацбанку.

Крім цього з 1 жовтня 2020 року НБУ виведе з обігу монету 25 копійок.