1) Фактор першого дня місяця. Компанії будуть підводити підсумки минулого звітного періоду та остаточно визначатися зі своїми планами на новий місяць. Мовою дилерів це називається «клієнти підраховують результати» і зазвичай подібна ситуація призводить до низьких обсягів торгів 1-го числа. Не стане винятком і цей раз. За розрахунками «Мінфіну» статистика операцій сьогодні не перевищить $ 130-170 млн при укладанні до 440-540 угод. Перші годину-півтори активність клієнтів буде на мінімумі і лише після 11 години на торги вийдуть основні гравці. Пік торгів прийдеться на період з 12 до 13 годин, а після обіду - ринок швидко почне знижувати свої обороти та після 15:00 на міжбанку вже залишаться лише спекулянти;

2) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Цього разу після консультацій з первинними дилерами - чиновники не стануть розміщувати облігації на 700 днів та запропонують до продажу тільки гривневі ОВДП на 238 і на 392 дні. Останній аукціон пройшов малорезультативно і з урахуванням початку місяця пікових виплат зовнішніх та внутрішніх боргів - мінфінівцям доведеться активніше продавати нові облігації. Робити вони це можуть лише дещо піднявши по ним прибутковість, чого і чекають від них інвестори. Основними покупцями сьогоднішніх паперів будуть держбанки і великі місцеві фінустанови. Особливої активності від нерезидентів з купівлі цих ОВДП - ми не очікуємо, але ресурсний і опосередковано валютний ринки будуть реагувати на те, що відбувається на аукціоні сьогодні і завтра - в період розрахунку за проданими Мінфіном паперами;

3) Господарська діяльність компаній і дії нерезидентів. Вчора завершився період основних відшкодувань ПДВ експортерам і зараз вони будуть витрачати в першу чергу гривню, отриману від Держказначейства. Це зменшить їхнє бажання продавати валютну виручку і зробить менш поступливими по курсу продажу валюти. Поки клієнти не витратять гривню від цих відшкодувань - це буде працювати на зниження обсягів пропозиції валюти на торгах і спрацює проти нацвалюти. У той же самий час починається традиційний період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів і крім цього нерезиденти в найближчі дні отримають гривню від погашень попередніх випусків ОВДП. Частина з них вважатиме за краще фіксувати свій прибуток у валюті і зростання попиту спрацює проти гривні на міжбанку.

У тактиці Нацбанку змін не буде - при ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо НБУ з інтервенцією по його викупу, а при нестачі валюти на торгах - регулятор намагатиметься не витрачати резерви і надасть учасникам ринку самим знаходити компроміс по курсу.

При виході нерезидентів з покупкою валюти - спекулянти намагатимуться максимально активно розгойдувати ринок протягом дня, але не будуть забувати і про роботу у форматі «в дві сторони».

На готівковому ринку обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту», орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні.

З огляду на вчорашні стрибки котирувань євро на міжнародному ринку більшість обмінників розширить спред по євровалюті. Спред по долару буде перебувати у межах 15-20 копійок і по євро - в межах до 20- 35 копійок. При істотних змінах котирувань пари євро / долар на зовнішніх ринках і опосередковано на нашому міжбанку щодо гривні - власники обмінників знову будуть часто змінювати цінники по євровалюті протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 1 вересня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,45- 27,70 гривень, євро - коридор 32,60-33,25 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,25 - 27,75 гривень, євро - коридор 32,35 - 33,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,25-27,48 і продаж 27,60-27,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,45 -27,55 гривень та продаж 27,57 -27,65.

Слухайте прогнози від «Минфину» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк


 

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі