Причина закриття справи

Причиною є експертиза Служби безпеки України, яка встановила нібито відсутність збитків. Водночас, за останніми даними, збитки переоцінили в 39 млрд грн замість 19 млрд, як було на початку розслідування.

Читайте також: В Україні припинила діяти формула «Роттердам +»

Передісторія

У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахували за формулою «вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну».

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне «Центренерго», стали продавати електроенергію дорожче.

Читайте також: Компанії Ахметова й Коломойського отримали кредити від уряду США

Формула втратила силу з 1 липня цього року у зв'язку з переходом України на новий ринок електроенергії.

8 серпня детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема голові Нацкомісії Дмитру Вовку і Бутовському.

Розслідування встановило, що Вовк, за попередньою змовою з групою осіб, розробили і в 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану «формулу Роттердам +».

Цим документом вони створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії на оптовий ринок електроенергії, чим завдали державі збитків на 18,9 мільярда гривень.

НАБУ не знайшло документального підтвердження того, що вугілля в Україні за формулою «Роттердам +» потрапляло морем з Роттердама в заявлених обсягах.