Що думають сім'ї про «бебі-бокси»

«Якщо в 2018 році тільки 35% батьків бажали отримати бокс замість грошової виплати, то тепер 8 з 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме в натуральному вигляді», — написала Кравчук.

За її словами, за два роки, відтоді як в Україні запустили проєкт «бебі-бокси», кількість предметів в пакеті зросла в 2,5 рази.

Читайте також: Як отримати гроші замість «бебі-боксу». Мінсоцполітики дало роз'яснення

«Згідно з даними опитування ЮНІСЕФ позитивний вплив програми на сімейний бюджет відчули 79% сімей з дітьми. Майже половина (49%) одержувачів» пакету «вдалося істотно заощадити на покупці товарів для немовляти в перші місяці життя», — пише депутат.

Водночас вона зазначила, що грошей від монетизації пакета малюка не вистачить, щоб придбати таку ж кількість товарів аналогічної якості.

За словами депутата, законопроєкт розглянуть найближчим часом.

Раніше повідомлялося

  • У травні 2018 року Кабмін затвердив рішення видавати при народженні дитини «бебі-бокси» («Пакет малюка») і часткову компенсацію з держбюджету оплати послуг няні. Цю допомогу повинні були запустити з 1 вересня 2018 року, але вчасно запустити її не вдалося. Втім, «бебі-бокси» донедавна видавали.
  • Починаючи з 2020 року, уряд змінив механізм закупівлі «бебі-боксів». Якщо раніше їх закуповували за кошти обласних бюджетів, то цього року «пакети малюка» вирішили закуповувати за кошти державного бюджету для всіх регіонів України. Механізм не спрацював.
  • У кінці липня 2020 року Кабмін запустив пілотний проект з монетизації «пакету малюка». Запропонували встановити виплату 5 тис. грн замість натуральної допомоги.