З одного боку — наближення кінця місяця змусить клієнтів бути досить активними на ринку, щоб закрити вже майже всі свої господарські розрахунки на звітну дату і не залишати їх на 31 серпня. Це додасть статистики торгів за рахунок дій цих компаній.

З іншого — через наслідки карантину більшість клієнтів поки так і не вийшли на докарантинні обсяги свого бізнесу і тому вже встигли закрити свої основні операції по серпню, залишаючи на останній робочий день місяця (понеділок, 31 серпня) лише «рихтування» своїх розрахунків на звітну дату. В цьому випадку, подібні компанії вже не будуть такі активні сьогодні на торгах і віддадуть перевагу заробити за суботу та неділю на коротких гривневих депозитах, а не купувати валюту перед вихідними і «зависати» з валютними розрахунками до 31-го числа. Це вже спрацює на міжбанку в форматі «п'ятничного ефекту» і дещо знизить активність ринку за рахунок таких клієнтів.

Тому загальна статистика торгів у п'ятницю буде залежати від фактично індивідуальних розкладів великих клієнтів в частині закриття / незакриття ними вже основних операцій по серпню на звітну дату. За розрахунками «Мінфіну» обсяги  торгів 28 серпня навряд чи перевищать поріг у $ 180-210 млн при укладанні до 470-510 угод.

А сама сесія складатиметься з двох частин: перша — досить активна з урахуванням закриття угод основною частиною клієнтів перед вихідними і друга — з швидким закриттям вже того, що залишилися по обсягах операцій запізнілих компаній за своїми господарським розрахунками по валюті і потім на торгах вже залишаться лише спекулянти.

На поведінку учасників ринку продовжить суттєво впливати пік періоду основних відшкодувань ПДВ експортерам і головне — час перерахувань їм гривні за цими операціями. Якщо гривня від Держказначейства прийде у першій половині дня — це ще вплине на поведінку клієнтів на валютному ринку, а ось якщо у другій (що зазвичай і відбувається) — то ці обсяги гривневих ресурсів вже зіграють на міжбанку лише у понеділок.

При ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах — ми побачимо Нацбанк з інтервенцією по його викупу в резерви, якщо ж надлишку валюти не буде — НБУ надасть перевагу дати ринку самому знаходити компромісний курс і витрачати ЗВР не стане.

Спекулянти у п'ятницю зароблятимуть у форматі «в дві сторони» і за рахунок різниць готівкового та безготівкового курсів, але також намагатимуться активно пограти на парі євро / долар і відповідно на стрибках євро щодо гривні. Після вчорашнього виступу глави ФРС США Джерома Пауелла пара євро / долар демонструє,  як ми і попереджали — чергові валютні ралі і на момент написання статті євро коштує вже близько 1,1894 долара, встигнувши за цей час вже декілька разів істотно то зрости, то просісти. Це дозволить як міжнародним, так і українським спекулянтам сьогодні активно пограти з євровалютою як безпосередньо на самій парі євро / долар на зовнішньому ринку, так і на українському міжбанку.

На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення у своєму регіоні. У більшості обмінників спред по долару буде перебувати у межах 15-25 копійок і по євро — у межах до 25- 40 копійок. Власники обмінників будуть часто змінювати цінники по євро протягом дня в залежності від котирувань євро як на зовнішніх ринках, так і на українських торгах.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 28 серпня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,35 — 27,60 гривень, євро — коридор 32,32 — 32,90 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 27,25 — 27,75 гривень, євро — коридор 31,90 — 32,95 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

1) Курс долара в банках: прийом 27,25 -27,46 і продаж 27,55 -27,75 гривень.

2) В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,35 -27,47 гривень та продаж 27,52 -27,59.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі