Як в НБУ пояснили рішення

Рішення ухвалено, щоб захистити інтереси вкладників і кредиторів банку.

Повідомляється, що проблеми в банку з капіталом виникли через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 в Києві.

У 2019 банк Аркада надав зазначену нерухомість в якості застави за кредитом, залученим пов'язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладення кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю.

Читайте також: Нацбанк відніс банк Аркада до категорії проблемних 

У зв'язку з цим банк відобразив списання з балансу зазначеного об'єкта нерухомості. У результаті капітал банку впав нижче нормативного рівня і став негативним.

Національний банк, вивчивши матеріали про переоформлення права власності на об'єкт (договір застави, кредитний договір та додатки до нього), звернувся до Національної поліції із заявою щодо неправомірних дій посадових осіб банку і проханням зберегти зазначену нерухомість.

Національний банк зобов'язаний ухвалити рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, незважаючи на зменшення нормативів капіталу менше мінімального встановленого рівня.

У НБУ відзначають, що виведення банку Аркада з ринку не пов'язане з затримкою введення забудовниками в експлуатацію будинків ЖК «Еврика» та РК «Патріотика», оскільки нагляд за діяльністю забудовників — поза компетенцією НБУ.

Читайте також: Суд підтвердив заборону банку Аркада залучати гроші фізосіб

Що це означає для вкладників

Більше 90% вкладників банку Аркада (понад 5000 осіб) отримають вклади в повному обсязі. Розмір їхніх внесків не перевищує гарантовану суму ФГВФО у 200 тис. грн. Клієнти з великими обсягами вкладів отримають їх в межах суми, гарантованої Фондом. У цілому Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 285 млн грн.