Чим аргументує

«Підтримка міжнародних партнерів залишається одним з найвагоміших чинників макрофінансової стабільності в Україні. Очевидно, щоб базовий сценарій з отриманням двох траншів до кінця поточного року — у вересні та грудні — є малореалістичним. Найімовірніше, ми можемо розраховувати на отримання траншу в 4 кварталі 2020 року», — вважає Данилишин.

Разом з тим плановий перегляд програми з МВФ, на його думку, має супроводжуватися переглядом концептуальних засад співпраці та його фокусуванням на підтримку національних інтересів України, а не тільки міжнародних інвесторів.

Читайте також: МВФ продовжить співпрацю з Україною, але про транш поки не говорить

«Пріоритетом програми з МВФ повинна бути підтримка реформ, спрямованих на забезпечення сталого економічного зростання та підвищення добробуту громадян України», — додав Данилишин.

Прогноз курсу гривні

Водночас глава Ради НБУ прогнозує, що курс гривні до кінця поточного року буде залишатися близьким до нинішніх значень.

«Позитивне сальдо поточного рахунку підтверджує відсутність тиску фундаментальних чинників на знецінення курсу гривні, а відповідно, і на посилення інфляційного тиску», — написав Данилишин.

Читайте також: У вересні МВФ вирішить, чи надавати Україні другий транш

Умови для України

Серед умов для отримання Україною грошей від Фонду: завершення реформи митної та податкової служб, затвердження плану роботи з непрацюючими кредитами в банківській системі тощо.

«Важливо, щоб поточна економічна політика відповідала тим критеріям, на яких базується Меморандум про економічну і фінансову політику, і щоб зміст і тимчасові рамки плану реформ були якомога зрозумілішими. Саме із цих питань і тривають дискусії», — зазначив раніше постійний представник МВФ в Україні.

Читайте також: У МВФ назвали умови співпраці з Україною після відставки Смолія

Раніше повідомлялося

  • Міжнародний валютний фонд планує продовжити співпрацю з Україною в рамках програми stand-by, але в МВФ не кажуть, коли чекати наступного траншу кредиту.
  • Україна повністю отримала $2,1 млрд першого траншу від МВФ у середині червня.
  • Перед цим, 10 червня, Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про створення для України нової 18-місячної Програми Stand-by.
  • Згідно з оприлюдненими документами заплановано чотири перегляду програми — за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року. Очікується, що ці перегляди завершаться 1 вересня 2020 року, 1 грудня 2020 року, 15 травня 2021 року і 15 грудня 2021 року.