За рахунок чого піднімуть зарплату

«Для реалізації зазначених ініціатив (підвищення зарплати — ред.) у проект змін до держбюджету на 2020 рік передбачено збільшення витрат на 4 млрд гривень», — заявив Марченко.

У пресслужбі пояснили, що збільшення витрат на виплату підвищених розмірів мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки проведуть за рахунок:

  • економії витрат за бюджетною програмою «Обслуговування державного боргу» в сумі 3,5 млрд грн;
  • перегляду прогнозу доходів держбюджету в зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 вересня до 5000 гривень.

Читайте також: Зеленський впевнений, що бюджет витримає підвищення «мінімалки»

Як переглянуть бюджет

Доходи будуть збільшені на 0,5 млрд грн, в тому числі податок на доходи фізичних осіб і військовий збір (0,4 млрд грн), податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (0,1 млрд грн).

Читайте також: «Мінімалку» будуть підвищувати в три етапи. З вересня українці отримуватимуть 5 тисяч

Очікуваний ефект

«Запропоновані зміни будуть стимулювати зростання споживчого попиту, забезпечать детінізацію «сірих» зарплат. Це дасть змогу підвищити надходження до бюджету Пенсійного фонду, зміцнити стабільність бюджетної і пенсійної системи, а також поліпшить захист трудових і соціальних прав громадян», — підсумував Марченко.

Читайте також: Підвищення «мінімалки» збільшить надходження ЄСВ на 1,7 мільярда — Мінфін

Нагадаємо

  • Сьогодні, 25 серпня, Верховна Рада підтримала в цілому ініційований президентом проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».
  • Документ передбачає поетапне збільшення мінімальної заробітної плати. З 1 вересня вона зросте до 5000 гривень на місяць (зростання на 5,9%).
  • Водночас зберігається співвідношення між розмірами посадового окладу працівника першого тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою, що склалося в цьому році, — 44,5%.