Проблеми зі здоров'ям, з якими зазвичай стикаються відпочиваючі, можна умовно розділити на три види:

  1. Застуди, інфекційні захворювання і теплові удари. Тут більшою мірою нарікають на так звану акліматизацію – адаптацію до зміни кліматичних умов. Перепади температур, дійсно, можуть спровокувати простудні захворювання в перші ж дні відпочинку, але справа не тільки в цьому. По-перше, людина піддається тісному контакту з великою кількістю інфекцій в місцях скупчення людей (аеропорти / вокзали; літак / поїзд / автобус; готель, пляж тощо). По-друге, крім природних перепадів температур організм стикається і з штучно створеним: на вулиці спека, в приміщеннях – на повну потужність працюють кондиціонери. По-третє, людина забуває про запобіжні заходи: бажаючи витратити кожну хвилину відпустки «з користю», не йде з пляжу, заробляючи собі сонячні удари та опіки.
  2. Харчові отруєння. Факторів багато: зміна режиму харчування, незвична для організму їжа і вода, і все це у жаркий сезон, коли продукти псуються набагато швидше. Алкогольне отруєння – також нерідке явище.
  3. Травми. Поранитися, порізатися, заробити удари, вивихи і переломи можна, де завгодно, і справа навіть не завжди в тому, що людина була не обережною.

Єдина рекомендація, яка може допомогти запобігти низці перерахованих вище проблем, – відпочивати відповідально, дбайливо ставитися до свого здоров'я і дбати про близьких. А щоб хвороба не застала зненацька, необхідно:

  • зібрати солідну аптечку з препаратами, сонцезахисними засобами та перев'язувальними матеріалами;
  • заздалегідь подбати про те, щоб у разі необхідності мати можливість зв'язатися з доктором (особливо, якщо відпочиваєте за межами України і звернення до місцевого лікаря може обійтися в кругленьку суму або стане проблематичним через мовні труднощі).

Одним з сервісів, що надають можливість отримувати медичні онлайн-консультації провідних київський фахівців, є Likar Online. Його головні переваги для тих, хто вирушає на відпочинок:

  • чергові лікарі працюють у режимі 24/7. Це важливо у випадках, коли є різниця в часі, а більшість лікарів в Україні працюють за графіком прийому в поліклініці.
  • сервіс пропонує консультації лікарів більше 20 напрямків;
  • отримати консультацію лікаря можна будь-яким зручним способом – в форматі чату, відео-або аудіозвонка.

Передбачити всі варіанти розвитку подій, щоб озброїтися на всі випадки життя, неможливо. І якщо хвороба все-таки застала вас у відпустці, головне завдання – максимально швидко знайти вірні шляхи вирішення.