Що думає міністр фінансів

«Це було б неолібералізмом. І якщо вважати чесно і правильно, то це непомірно високі витрати… Це підірвало б багато досягнень соціальної держави, такі як пенсійне страхування або страхування на випадок безробіття», — заявив міністр.

Шольц також спрогнозував, що в майбутньому році, аби впоратися з наслідками пандемії, державі доведеться додатково збільшити держборг за допомогою залучення нових кредитів.

Читайте також: Глава Twitter пожертвував $ 3 мільйони на програму безумовного доходу в 15 містах США

Кому планують виділяти гроші

Запропонована в межах експерименту сума трохи більше німецького рівня бідності. Стан тих, хто отримає виплати, будуть порівнювати з 1380 людьми, які не отримають гроші.

Повідомлялося, що експеримент проводить Німецький інститут економічних досліджень. Бюджет на дослідження зібрали пожертвами. В ході експерименту учасників попросять заповнювати анкети про їхнє життя, роботу й емоційний стан, щоб зрозуміти, наскільки значний вплив надасть базовий дохід.

Читайте також: Іспанія почала виплату універсального базового доходу

Що таке базовий безумовний дохід

Базовий безумовний дохід означає ідею про те, що держава повинна виплачувати певну суму грошей кожному зі своїх громадян, як правило, щомісяця, незалежно від їх доходу або працевлаштованості.

Ці виплати можуть замінити собою соціальну допомогу, отримання якої ускладнено бюрократичною тяганиною.

Передісторія

  • 18 серпня в Німеччині почали експеримент, в межах якого групі з 120 осіб будуть щомісяця протягом трьох років виплачувати по 1200 євро без будь-яких вимог — безумовний базовий дохід.
  • У ході експерименту, зокрема, хочуть з'ясувати, як безумовний базовий дохід впливає на психологію його одержувачів.