Про що сказав президент

«Обов'язково витримає (бюджет — ред.). Я вважаю, що це дуже важливо. Це не просто обіцянки. До мінімальної заробітної плати прив'язані заробітні плати в нашій країні. Збільшення до 5 тис. грн — це перше збільшення. Ми знаємо, що точно можемо збільшити до 6500 грн. Небезпечно це робити в короткі терміни. І в бюджеті немає грошей, але це небезпечно робити ще і з точки зору інфляційних процесів », — сказав Зеленський.

Читайте також: Шмигаль: Підвищення мінімалки „буде майже непомітним“ для економіки

При цьому Зеленський висловив думку, що заплановане підвищення мінімальної зарплати не призведе до того, що бізнес буде йти в «тінь».

«Є різний бізнес. Не треба говорити. Є різні бізнесмени, які розуміють, що потрібно платити податки. А звідки буде з'являтися ця «соціалка»? Воно ж з неба не падає. Тому це збільшення — це правильне, живе ставлення до людей. Вони ж живі люди, вони ж не можуть відчувати себе абсолютно жебраками і т.д. », — сказав Зеленський.

Читайте також: «Мінімалку» будуть підвищувати в три етапи. З вересня українці отримуватимуть 5 тисяч

Коли планують підвищувати зарплату

  • У липні Кабмін затвердив графік підвищення мінімальної зарплати з 4723 грн до 6500 грн в три етапи.
  • На початку серпня президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект про підвищення з 1 вересня мінімалки до 5 000 грн.
  • За словами Зеленського, «мінімалку» будуть підвищувати в три етапи. З 1 вересня 2020 року — до 5000 гривень, з 1 січня 2021 року до 6000 гривень, а з 1 липня 2021 року — до 6500 гривень. Депутати планують розглянути відповідний законопроект на позачерговій сесії 25 серпня.
  • У Мінфіні заявляють, що підвищення мінімалки всього на 300 грн обійдеться бюджету в 3 млрд грн за три місяці.