Про що говорять в МВФ

«Дискусії щодо виконання параметрів і показників кредитної програми тривають, дата початку роботи місії МВФ щодо першого перегляду програми поки що не визначена», — розповів Люнгман.

Зазначимо, що від рішення місії МВФ буде залежати, чи отримає Україна другий транш кредиту та чи продовжиться співпраця з фондом загалом.

Читайте також: У вересні МВФ вирішить, чи надавати Україні другий транш

Умови для України

Серед умов для отримання Україною грошей від Фонду — завершення реформи митної та податкової служб, затвердження плану роботи з непрацюючими кредитами в банківській системі тощо.

«Важливо, щоб поточна економічна політика відповідала тим критеріям, на яких базується Меморандум про економічну і фінансову політику, і щоб зміст і тимчасові рамки плану реформ були якомога зрозуміліші. Саме з цих питань і тривають дискусії», — зазначив постійний представник МВФ в Україні .

Читайте також: У МВФ назвали умови співпраці з Україною після відставки Смолія

Що повинна зробити Україна

  • до кінця серпня — перегляд всіх тарифів на опалення і прийняття спрощеної процедури зміни домогосподарствами постачальника послуг.
  • до кінця вересня — підготовка нових організаційних структур і системи для ДПС та ДМС з тим, щоб з 1 січня 2021 року ці фірми діяли як дві окремі єдині юридичні особи.
  • до кінця вересня — посилити корпоративне управління на державних підприємствах, в тому числі розширити повноваження наглядової ради Нафтогазу.

Раніше повідомлялося

  • 10 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про створення для України нової 18-місячної Програми Stand-by.
  • Згідно з оприлюдненими документами заплановано чотири перегляди програми — за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року. Очікується, що ці перегляди завершаться: 1 вересня 2020 року, 1 грудня 2020 року, 15 травня 2021 року і 15 грудня 2021 року.