Про що сказав глава НБУ

За словами Шевченка, без незалежності в ухваленні рішень посаду глави Нацбанку і не варто було б займати.

«Якщо ви не готові захищати незалежність і політику центрального банку, ви не повинні займати цю посаду. Я подумав про це, перш ніж прийняти пропозицію і зрозумів, що готовий», — сказав Шевченко.

Читайте також: Знижувати інфляційну ціль — передчасно — НБУ

Також він прокоментував ситуацію з обліковою ставкою, яку в липні Нацбанк після призначення Шевченко залишив незмінною на рівні 6%.

«Я не бачив жодного дзвінка від Кабінету міністрів або особисто від президента про те, що ставка повинна бути доведена до певного рівня», — запевнив глава НБУ.

Шевченко додав, що не очікує від інфляції в серпні сюрпризів і припустив, що прогноз по стабільних процентних ставок може залишатися незмінним.

Читайте також: Шевченко назвав чотири пріоритети в роботі Нацбанку

За його словами, монетарна політика НБУ залишиться послідовною, а планів з розгортання програм кількісного пом'якшення немає.

«Співпраця з МВФ — безумовний пріоритет для України. Це також важливий індикатор для інших міжнародних партнерів — ЄС, Світового банку, іноземних інвесторів. Чергові транші МВФ очікуємо вже в цьому році», — наголосив Шевченко.

Нагадаємо

  • 16 липня Верховна Рада затвердила на посаді голови Національного банку Кирила Шевченка, керівника державного Укргазбанку. «Мінфін» розбирався, які проблеми доведеться вирішувати новому главі НБУ.