Чим аргументують

"Інфляційна мета НБУ 5% встановлена ​​лише п'ять років тому, і тільки в минулому році вона була досягнута. Щоб знизити інфляційні очікування бізнесу і населення, тобто їх побоювання щодо майбутніх цін, центральні банки зазвичай тримають інфляційний таргет на одному рівні багато років.

Якщо протягом цього часу центральний банк показує здатність досягати своєї мети, він здобуває довіру бізнесу і населення, а це позитивно впливає на розвиток економіки. А потім вже й мету можна переглядати в бік зниження ", — пояснили в Нацбанку.

Читайте також: Рада НБУ планує зберегти таргетування і гнучкий курс гривні до долара

«Прийнятним є перебування інфляції в діапазоні 5% +/- 1 п.п. Незначні відхилення не зашкодять економіці. Але якщо інфляція буде відхилятися від мети значно, то НБУ буде вживати заходів, щоб повертати її в зазначений коридор.

Для цього НБУ, зокрема, оперує обліковою ставкою: робить гроші або дешевшими, щоб підживити інфляцію і економіку, або дорожчими — щоб гальмувати зростання цін», — додали в Нацбанку.

НБУ відзначає, що у світі немає жодної успішної країни, яка б мала стабільно високу інфляцію.

Читайте також: Рада НБУ назвала ключові елементи основ монетарної політики

«Що вища інфляція, тим більші істотні її коливання, а що більші коливання -то більша невизначеність з майбутнім, яка заважає приймати зважені рішення як бізнесу, так і громадянам», — зазначили в НБУ.

«Втім, і нульова інфляція або навіть зворотний процес загального зниження цін (дефляція) зазвичай погано впливають на економіку. Це демотивує підприємців нарощувати виробництво і відкривати нові проекти, тому що завтра їх товари або послуги можуть коштувати менше, ніж сьогодні, що погано позначається на рівні зарплат і безробіття.

Водночас споживачі займають вичікувальну позицію і знижують витрати, що ще більше погіршує економічну активність », — йдеться в роз'ясненні.

Читайте також: ICU вважає, що Раді НБУ потрібно знизити середньострокову інфляційну мету

Нацбанк вважає, що «ідеальний» рівень інфляції повинен бути «на певній відстані від двознакових значень, але й не дуже близько до нуля».

«У розвинених країнах інфляційні цілі зазвичай складають близько 2%. У країнах, що розвиваються, вони трохи вищі, адже треба більше стимулювати економіку, щоб наздоганяти розвинені країни. Це зазвичай 3-5%. Тому НБУ має порівняно високу мету інфляції, підвищувати яку немає сенсу», — йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося

  • Інфляція в першому півріччі 2020 року виявилась трохи нижче прогнозованого значення, склавши в середньому 2,6% в першому кварталі (прогноз НБУ: 2,3%) і 2,1% у другому (4,8%).
  • Середня інфляція за третій квартал може бути трохи нижчою за прогнозовану (5,3%), але в четвертому кварталі очікується її прискорення.