Про що сказав заступник міністра

«За нашими прогнозами, ми повинні виконати бюджет. Незважаючи на те, що коли наша команда прийшла до Міністерства фінансів, у нас було невиконання близько 40 мільярдів гривень.

Останнім часом робота Податкової служби по боротьбі зі схемами відшкодування, схемами ухилення від сплати податків наздогнала близько 11 мільярдів перевиконання. І це дає можливість розуміти, що до кінця року вийдемо на стовідсоткове виконання бюджету », — запевнив замміністра.

Читайте також: Дірка в бюджеті виросла до 38 мільярдів — Рахункова палата

Причини збільшення дефіциту

Улютін повідомив, що на початку літа команді Мінфіну довелося знизити прогнози по доходах, що призвело до збільшення дефіциту. Однак усе одно були недонадходження в бюджет, які зараз доводиться наздоганяти.

За словами заступника міністра, ніхто в той час не розумів, наскільки сильно вдарить коронакриза по Україні, по економічному стану країни, економічній активності.

«Але зараз ми досить впевнено бачимо, що виконання буде стовідсотковим», — додав він.

Читайте також: Держказначейство: Держбюджет за перше півріччя зведений з «мінусом» 18,8 мільярда

Нагадаємо, уряд наприкінці березня змінило прогноз середнього обмінного курсу гривні з 27 до 30 грн / $. Однак фактично в січні-червні середній обмінний курс становив 25,98 грн / $, тобто на 13,4% менше прогнозованого. За рахунок цього недоотримано 25,5 млрд грн доходів.

Читайте також: Шмигаль: Очікуваний дефіцит бюджету України — значно менший, ніж у європейських країнах

Нагадаємо

  • За даними Рахункової палати, план видатків загального фонду держбюджету в першому півріччі поточного року не виконано на 51 мільярд гривень, або 9,5%, при тому, що він був зменшений на 77 мільярдів гривень.
  • План доходів в першому півріччі не виконаний на 38 мільярдів гривень, або 7,8%.
  • Новий держбюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття — 9,4% замість 8,1%, середньорічного курсу гривні — 29,5 грн / $ проти 27 грн / $, а також прискорення інфляції до 8,7%.
  • У 2019 дефіцит держбюджету склав 78 мільярдів гривень, або 1,9% ВВП, при плановому показнику 91,1 мільярда гривень, або 2,26% ВВП.