За словами Володимира Чорненького, типовий банківський позичальник — це офіційно працевлаштований українець, віком 30-45 років, одружений, має дитину.

«Якщо дивитися на структуру наших позичальників, то 70% складають наймані працівники і 30% – приватні підприємці. При цьому 20% останніх — це спеціалісти ІТ галузі», — розповів Володимир Чорненький.

Читайте також: Глава НБУ пояснив, що стримує банки від роботи з іпотекою

Втім, як повідомив експерт, підхід до оцінки позичальників суттєво змінився, у порівнянні з докризовим періодом. Банки стали більш виваженими у прийнятті рішень. Тепер без офіційного працевлаштування та підтвердження офіційного доходу про видачу кредиту не може йти мови.

Вимоги до позичальника

Особливу увагу банки звертають на сукупний дохід сім'ї. «Існує таке правило, що витрати на обслуговування кредитних зобов’язань клієнтами не мають перевищувати 50-60% сімейного бюджету. Візьмемо типового позичальника – сім’ю з 3 осіб. Щоб отримати 1 млн грн кредиту, загальний дохід має бути не менше 20-22 тис. грн», — зауважив представник Правекс Банку.

Читайте також:  Зеленський: люди можуть і беруть іпотеку під 10%

Держава працює над дешевою іпотекою

Президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні працює програма іпотеки під 10%.

За інформацією заступника керівника Офісу президента Юлії Ковалів, за перший місяць роботи програми доступної іпотеки під 10% загальний обсяг наданих позик склав 75 млн грн (більше 200 іпотечних кредитів).

В Офісі президента прогнозують, що до кінця року іпотечний портфель банків може скласти не менше 3 млрд грн.