У чому причина цієї ситуації і чому акції будуть продовжувати зростати, в колонці для «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Зростання триває

Фондові ринки світу останніми тижнями показали трохи різну динаміку. Американський індекс S&P500 трохи зріс і впритул наблизився до своїх історичних максимумів, на яких він був на початку року. У той же час німецький індекс DAX відстав від свого американського побратима і залишився приблизно на тих же рівнях, що був у червні.

Але якщо до різниці в динаміці американського індексу S&P500, який обчислюється в доларах, і німецького індексу DAX, який обчислюється в євро, закласти зміни між євро і доларом, то динаміки німецького та американського індексів будуть приблизно рівні. Євро, у відношенні до долара, з червня додав приблизно 6% і якщо німецький індекс DAX рахувати в доларах, і додати ці 6%, то німецький фондовий ринок, так само як і американський, зріс в ціні на порівняну величину.

Більш того, якщо рахувати німецький індекс DAX у доларах США, то він вже переписав свої історичні максимуми і обігнав американський індекс S&P500. Адже в середині лютого, коли фондові індекси були на своїх максимумах, пара євро/долар котирувалася по 1,085, а зараз — на 10% вище, по 1,194. І якщо індекс DAX перерахувати в доларах і закласти цю різницю між євро і доларом, то DAX вже коштує дорожче своїх пікових значень в лютому майже на 3%.

Читайте також: У пошуку нового Amazon: як заробити на IPO

А з цього виходить, що німецький фондовий ринок обігнав американський. І це незважаючи на те, що у німецького DAX немає таких сильних драйверів зростання, як Amazon і Google, які у всіх на слуху і які своїм зростанням дуже сильно вплинули на динаміку зростання індексу S&P500.

Зв'язок грошей і акцій

Це показує, наскільки важливі для фінансових ринків гроші та їх вартість. А також підтверджує, що все на фінансових ринках взаємопов'язане.

Гроші, їх вартість та кількість мають дуже важливе значення для фондових ринків. І все фондові ринки світу завжди змінюються в зв'язці з номінальною вартістю грошей.

Падіння фондового ринку майже завжди означає подорожчання грошей. З іншого боку, здешевлення грошей майже завжди веде до зростання фондового ринку. І в цьому ключі абсолютно невірно очікувати падіння і грошей, і фондового ринку одночасно. Якщо долар США в майбутньому буде втрачати свої позиції, і інфляція буде зростати, то номінований в доларах індекс S&P500 буде зростати. І як сказав колись Уоррен Баффет, «індекс DOW через 100 років буде коштувати 1 мільйон пунктів», і швидше за все він має рацію!

Читайте також: Приручити дракона: як заробити на фондовому ринку Китаю

Якщо долару судилося впасти, то американським фондовим індексам S&P500 і Dow Jones судилося зрости. І акції надійніші за гроші! Звичайно ж, у фондового ринку США іноді бувають і корекції, але будь-яка корекція і падіння — це лише тимчасове явище, а зростання фондового ринку разом з розвитком людства вічне.