Назвати таке зростання чимось критичним для нашої економіки ми не можемо - Україна переживала і стрибки курсу до 1 грн за день - але тенденція останніх двох днів по збільшенню котирувань дещо насторожує і психологічно готує учасників торгів до продовження просідання гривні, що є нестандартним в пік бюджетних платежів у клієнтів.

Подорожчання валюти провокує продавців-експортерів до притримування частини валютної виручки з метою її продажу в подальшому тільки за максимально високим курсом і це скорочує обсяг пропозиції на торгах. Що в свою чергу стимулює покупців не особливо торгуватися по котируваннях і це тільки ще більше розігріває апетити як продавців валюти, так і спекулянтів.

Відео: Чи очікувати сюрпризів по курсу долара та євро найближчим часом

Сьогодні протистояння курсових інтересів великих покупців і продавців на фоні завершення періоду бюджетних розрахунків у клієнтів буде основним мотиватором поведінки учасників міжбанку. Валютні котирування явно «розігріли» за останні два дні і цю тенденцію спекулянти намагатимуться підтримати й сьогодні, підлаштовуючись під дії великих гравців та максимально розгойдуючи котирування протягом дня.

Допоможе спекулянтам у четвер і посилення коливань пари євро / долар на зовнішніх ринках, що опосередковано дозволяє їм заробляти і на стрибках курсу євро щодо гривні під час торгової сесії.

Нацбанк не буде особливо втручатися в ситуацію при зростанні котирувань на торгах, але при наявності ситуативного перевищення пропозиції долара - вийде на ринок з його купівлею в резерви.

На четвер «Мінфін» прогнозує продовження активної діяльності всіх клієнтів на валютному ринку у зв'язку з піком бюджетних платежів та наближенням триденних вихідних і обсяг операцій на торгах у межах до $ 180-230 млн при здійсненні до 700 угод.

На готівковому ринку власники обмінників поки свою стратегію змінювати не будуть і продовжать орієнтуватися на котирування міжбанку та на обсяги реального попиту і пропозиції в своєму регіоні. Рівень спреда по долару збережеться у межах до 20 копійок, а по євро - у межах до 30 копійок. При значних коливаннях курсу євро на міжбанку - фінансисти знову почнуть часто змінювати свої цінники за готівковим євро в обмінниках протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 20 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,35- 27,60 гривень, євро - коридор 32,25 - 32,80 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,30- 27,70 гривень, євро - коридор 32,00 - 33,00 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,25-27,37 і продаж 27,50-27,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30 -27,45 гривень та продаж 27,48 -27,60.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі