Аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП пройшов досить мляво. Було продано всього облігацій на суму 2,5 млрд гривень, що не зробить істотного впливу на поведінку ресурсного та валютного ринків сьогодні - в день розрахунків клієнтів за придбані папери.

Ключовим мотиватором поведінки всіх учасників торгів у середу буде всього два фактори:

1) Пік бюджетних платежів у бізнесу. Компаніям треба розрахуватися з державою по податках і підвищений попит на гривню призведе до збільшення пропозиції валюти на міжбанку. Якщо, як і вчора НБУ буде масово викуповувати долар на торгах - то просідання котирувань не відбудеться, але якщо регулятор не перестарається в цьому питанні - то зростання пропозиції на фоні стриманого попиту спрацює на зміцнення нацвалюти.

Відео: Долар по 30, низька інфляція та чого очікувати від золота

2) Наближення триденних вихідних з нагоди Дня Незалежності України. Компаніям треба поспішати закрити свої господарські операції до настання довгих вихідних, що змусить їх більш активно виходити на міжбанківський ринок з продажем / купівлею валюти для виконання своїх поточних операцій. У поєднанні з піком періоду бюджетних платежів - це збільшить статистику торгів.
Тому на середу «Мінфін» прогнозує продовження активної діяльності всіх клієнтів на валютному ринку і обсяг операцій у межах до $ 210-230 млн при здійсненні до 520-570 угод.

Як і вчора, при надлишку пропозиції валюти на торгах ми будемо знову спостерігати виходи Нацбанку з інтервенціями з купівлі долара і його цінники будуть головним орієнтиром для клієнтів і банків.

Міжбанк 19 серпня буде надзвичайно залежним від поведінки і курсових завдань великих гравців, а також від виходів на торги Нацбанку з інтервенціями з купівлі долара.

З огляду на загальну ситуацію з валютою - на готівковому ринку фінансисти продовжать орієнтуватися на котирування міжбанку і на обсяги реального попиту і пропозиції з боку населення в своєму регіоні. Обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту» з рівнем спреду по долару - у межах 15-20 копійок і у межах 20-30 копійок по євро.

Валютні ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках тривають, що дозволить спекулянтам активно заробляти на євровалюті як на зовнішніх майданчиках, так і на українському міжбанку. При значних стрибках котирувань євровалюти - власники обмінників будуть часто змінювати свої цінники по євро протягом дня. На момент написання статті котирування пари євро / долар на міжнародному ринку перебували у межах 1,1930 долара за євро.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на середу 19 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,20 - 27,40 гривень, євро - коридор 32,31 - 32,75 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній та банків будуть перебувати у межах: долар - коридор котирувань покупок і продажів 27,20 - 27,55 гривень, євро - коридор 32,05 - 32,85 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,10-27,25 і продаж 27,39 -27,50 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,25 -27,32 гривень та продаж 27,37 -27,45.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі