Основною причиною перевищення пропозиції валюти над попитом була необхідність проведення у бізнесу розрахунків з бюджетом. Брак гривні спровокував зниження котирувань на міжбанку і опосередковано на готівковому ринку, де курси обмінників також просіли.

Вівторок продовжить тенденції цього тижня і основним мотиватором для ринку залишаться бюджетні розрахунки клієнтів. З урахуванням наближення потім довгих вихідних у зв'язку зі святкуванням Дня Незалежності України - компанії підпирає час за цими операціями, а також по фінансуванню своїх поточних гривневих господарських витрат. Це позитивно відбиватиметься як на поведінці курсу на міжбанку, так і на статистиці торгів. На вівторок «Мінфін» прогнозує продовження активної діяльності всіх клієнтів на валютному ринку і обсяг операцій у межах до $ 230-260 млн при здійсненні до 510-650 угод. Загальний позитивний настрій для гривні збережеться.

Відео: Долар по 30, низька інфляція та чого очікувати від золота

Періодично при надлишку пропозиції валюти на торгах ми будемо спостерігати виходи Нацбанку з інтервенціями з купівлі долара і його цінники будуть головним орієнтиром для клієнтів та банків.

Крім цього, зіграє свою роль в активізації 18-го і 19-го серпня ресурсного та валютного ринків аукціон Мінфіну Україна з розміщення ОВДП і розрахунки по ньому, які пройдуть завтра. Після консультацій з первинними дилерами чиновники залишили до продажу гривневі облігації терміном на 189 та 714 днів і доларові на 232 дні. Наявність у продажу валютних облігацій істотно збільшить загальний обсяг розміщення ОВДП на аукціоні. Ми прогнозуємо з боку місцевих гравців попит і на гривневі папери, і на валютні. А ось нерезиденти будуть в основному купувати облігації у валюті.

Спекулянти продовжать працювати у форматі «в дві сторони» на міжбанку і грати на різниці готівкового та безготівкового курсів, а також спробують скористатися нестачею гривні на ринку в період бюджетних платежів у клієнтів та зіграти «на пониження». Допоможуть їм заробляти і стрибки курсу євро щодо гривні, тому що євровалюта в черговий раз почала ралі в парі євро / долар і періодично з ранку вже пробиває поріг в 1,19 долара, що опосередковано впливає і на співвідношення євро до гривні.

На готівковому ринку більшість власників обмінників при виставленні своїх цінників продовжить орієнтуватися на котирування міжбанку і буде працювати у форматі «з обороту» із середнім рівнем спреду по долару - в межах 15-20 копійок, але розширить його по євро - у межах 20-35 копійок .

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на вівторок 18 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,10 - 27,35 гривень, євро - коридор 32,14 - 32,60 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор котирувань покупок і продажів 27,10 - 27,50 гривень, євро - коридор 31,80 - 32,65 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,00-27,17 і продаж 27,29 -27,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,10 -27,20 гривень і продаж 27,26 -27,35.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі