Що пропонував закон

Закон пропонував продовжити термін мораторію на відчуження житлового майна за прострочені валютні кредити громадян, у тому числі іпотечні, до 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, прийнятий в 2018 році Кодекс за процедурами банкрутства встановлював термін мораторію до 21 жовтня 2020 року.

Читайте також: Рада продовжила до 2022 року мораторій на стягнення майна за валютними кредитами

Згідно з законом житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине місце проживання, якщо загальна площа житла становить не більше 140 кв. м для квартири і 240 кв. м для дому.

Що президент пропонує допрацювати

На думку Зеленського, закон занадто ліберальний і дає боржникам ігнорувати умови кредитних договорів.

«Закон фактично змінює умови, за яких стає неможливим за кредитним договором примусово відчужувати майно без згоди власника», — ідеться в пропозиції президента доопрацювати закон.

Читайте також: Зеленський: люди можуть і беруть іпотеку під 10%

Така ситуація створює неоднозначне трактування закону, зробить неможливим кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами і призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковості виконання судових рішень, йдеться в документі.

Президент відправив закон на доопрацювання у Верховну Раду.

Передісторія

  • У червні 2014 року Рада заборонила відчужувати житло у валютних позичальників.
  • У червні 2019 року у Фонді гарантування вкладів повідомили, що позичальники зможуть реструктуризувати валютні іпотечні кредити.
  • 16 липня Верховна Рада прийняла законопроект №3640 депутата від «Слуги народу» Олександра Дубинського про продовження мораторію на стягнення банками житла, що є заставою по кредитах в іноземній валюті.