Що обіцяє Зеленський

  • До 5000 гривень мінімальна зарплата зросте з 1 вересня 2020 року після ухвалення Радою відповідного закону.
  • Другий етап цієї програми — збільшення з 2021 року до 6 тисяч гривень.
  • Впродовж 2021 року буде третя частина — «мінімалку» збільшать до 6,5 тисяч гривень.

Читайте також: Зарплатна мінімалка 5 тисяч: чи стануть українці багатшими

За словами президента, після підвищення мінімальної заробітної плати зростуть доходи працівників бюджетної сфери: вчителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їхні посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив’язаною до мінімальної зарплати.

Що каже бізнес

В ЄБА попередили, що рішення підвищити мінімальну зарплату зараз створить неконкурентні умови для сумлінних платників податків: вони будуть програвати тим, хто ухиляється від виплати офіційної зарплати.

«Можна очікувати зменшення офіційної зайнятості, скорочення витрат на оплату праці і, врешті-решт, скорочення бюджетних доходів», — йдеться в офіційному коментарі Асоціації.

Читайте також: Шмигаль озвучив графік підвищення «мінімалки» в Україні

Дійсно, держава не може змусити роботодавців поза їхньою волею платити більше персоналу. Бізнес відреагує на це десятками перевірених схем — від переведення співробітників на неповний робочий день до банального збільшення частки зарплати, яка виплачується в «конверті».

Ініціатива влади збільшить податкове навантаження і на малий бізнес, який особливо уразливий в період криз, і на громадян. Адже до зарплатної мінімалки прив'язаний розмір мінімальної необхідної суми ЄСВ, яку платять «спрощенці». Цей індикатор враховується і при розрахунку багатьох інших податків, наприклад, податку на нерухомість.

Провідні економісти вже попередили, що збільшення зарплат, що не підтримане відповідним зростанням продуктивності, загрожує зростанням цін. Шок у вигляді різкого збільшення «мінімалки» змусить багато бізнесів перевести високі витрати на кінцевого споживача.

Читайте також: Збільшення «мінімалки» може призвести до збільшення зарплат «в конвертах» — ЄБА

І нарешті, результатом насильницького підвищення зарплат може стати зростання кредитних ставок. Все просто: розкручування інфляції, швидше за все, змусить НБУ знову почати підвищення облікової ставки.

Нагадаємо

Раніше Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн з 1 вересня поточного року.