Чого побоюються китайські економісти

Як пише агентство, китайські економісти в останні місяці публічно обговорюють найгірші сценарії, за яких Китай втратить доступ до розрахунків у доларах.

Вони висловлюють побоювання, що Вашингтон заморозить чи конфіскує частину вкладень Китаю в держборг США. Ці побоювання призвели до нових закликів зміцнити глобальний вплив юаня, щоб зменшити залежність від долара.

Аналітики вважають, що будь-яка спроба Вашингтона відрізати Китай від доларової системи може потрясти фінансові ринки і завдати шкоди світовій економіці.

Читайте також: США зберегли мита на європейські товари

«Ми повинні подумки підготуватися до того, що США виключать Китай з доларової системи розрахунків», — сказав економіст BOC International Гуань Тао.

Читайте також: США виключили Китай зі списку країн, що маніпулюють валютою

Передісторія

  • 1 липня набрав чинності закон про національну безпеку Гонконгу. Завдяки цьому документу китайські власті можуть в обхід місцевого уряду переслідувати підозрюваних і карати за дії, які в Пекіні розцінюють як загрозливі для національної безпеки і такі, що підривають державну владу в Гонконзі. Порушники закону можуть отримати довічний термін.
  • 14 липня президент США Дональд Трамп оголосив про підписання закону про нові санкції на адресу Китаю у зв'язку з його діями відносно Гонконгу. Також було підписано виконавчий указ про скасування торгово-економічних преференцій Вашингтона для цього спеціального адміністративного району КНР.